Styret i Norges Fotballforbund må avgjøre om det skal legge frem nytt serieforslag på neste ting eller om risikoen for nederlag er for stor.

Det blir gjort et nytt forsøk på å redusere antall lag i den øverste divisjonen. Nå fra 16 til 14. Forslagsstillerne møtes med en lavine av spørsmål, og det gjelder å finne gode nok svar:

Blir norsk fotball bedre av at de beste slipper kamper mot to av de dårligere lagene?

Mulig svar: Nei, det er å lure seg selv. Det bevises av at lag som Barcelona, Real Madrid og Bayern München er de beste i verden selv om de er overlegne i de fleste seriekamper. Hvis man virkelig hadde trodd på ideen, burde serien vært redusert til 12 eller 10 lag.

Er eliteserien for ujevn?

Mulig svar: Både og. I år har det vært slik, med fire lag som var klart svakere enn de øvrige. I andre år har det vært motsatt. Og trenerne selv er flinke til å understreke at alle lagene i serien er vanskelige å slå – når de intervjues foran kampene. Det viser seg i resultatene også.

Vil unge spillerne utvikle seg raskere med tøffere kamper?

Mulig svar: Trolig. Men det vil også være mer risikabelt å slippe til ungdommer i den grad norske klubber har gjort der siste årene.

Nederlandske Hypercube, som laget det første forslaget, mente at flere gode spillere ville bli i Norge med ny serieordning. Svært tvilsomt.

Ønsker publikum en liga som deles opp og settes i gang på nytt?

Mulig svar: Usikkert. Trolig får vi spenning både om medaljer og nedrykk langt inn i julemåneden, men før vi kommer til sluttspill, vil antallet uinteressante kamper øke fordi mange lag tidlig ser om de havner i øverste eller nederste gruppe.

Vil TV-tallene og verdien av TV-avtalen øke?

Mulig svar: Ja, for det blir langt flere kamper å tilby, og sluttkampene vil bli spennende. Men seertall pr. kamp, målt over hele sesongen, kan gå ned. Og hvilket TV-selskap vil være interessert i å sende 1.-divisjon og Toppserien for kvinner når større oppmerksomhet vies eliten?

Ønsker norsk fotball at de beste lagene skal skille seg ut?

Mulig svar: Neppe. Det har vært argumentert med at vi ville stått sterkere i E-cupene dersom lagene i de største byene hadde fått opp bedre lag. Men er ikke dette noe de kunne ha klart likevel, og har ikke Molde og Rosenborg vist at det er mulig å hevde seg?

Lett å protestere

Det er lett å finne motargumenter, slik det alltid er når noen finner på noe nytt. Er de bygd på konservativ tankegang, misunnelse eller frykt for endringer?

Eller er det slik at klubbledere og andre fotballinteresserte synes at det er bra i dag?

Å bedre norsk fotball krever langsiktig arbeid og profesjonell talentutvikling. Det er alle enige om.

Da debatten gikk som friskest om det dårlige klubbnivået, var fremtredende navn som Kjetil Rekdal og Nils Johan Semb raskt ute og sa at løsningen var å redusere eliteserien. Det trodde ikke Fotball-Norge noe på, den gangen.

Prøver de igjen?

Forslaget fra nederlenderne ble ledd ut. NFF-styret fant ut at saken ikke hadde noe på tinget å gjøre.

Visepresident Bjarne Berntsen var sentral den gangen og har også ledet komiteen som har lansert det nye forslaget. Han kan i hvert fall glede seg over stor tilslutning til seriepyramiden som helhet.

Det er helt på toppen at det stilles spørsmål. Vil virkelig en reduksjon fra 16 til 14 lag ha den virkningen som forslagsstillerne beskriver? Og vil norsk fotball ha et sluttspill?