ULLEVAAL (Aftenposten): Haugesund slo Vålerenga 1-0 i 16. mai-oppgjøret i Oslo.

Ibrahim Shuaibus scoring etter 18 minutter ble kampens eneste. Dermed befester Haugesund sin posisjon som et topplag, mens uberegnelige og ustabile Vålerenga fortsetter å fomle litt etter plan, form og fasong.

Rammen rundt 16. mai-oppgjøret på landskamparenaen var rene festinvitasjonen. Sol, blå himmel, behagelig temperatur, korpsmusikk på utsiden av stadion og Klanen som sang Vålerenga kjerke som et englekor før kampstart.

Men heller ikke i år ble det den helt store publikumsfesten på fotballens nasjonaldag på Ullevaal. Tre av fire øvre tribuneseksjoner var stengt. Og det var de som satt i bortesvingens nedre seksjon som skulle juble først. Selv ikke tre strake hjemmeseirer før kveldens kamp klarte å lokke Oslo-folket på fotballkamp.

Speaker opplyste at det var drøyt 9000 solgte billetter til oppgjøret. Trolig var det færre som var fysisk til stede.

0-1 etter lekker kontring

De fikk se at det var gjestene som tok best vare på mulighetene som bød seg.

Etter 18 minutter kontret Mark Dempseys gjester inn 0-1 etter at de vant ballen, etter en VIF-klarering, ved midtstreken. Ibrahim Shuaibu styrte inn ledermålet etter et presist innlegg fra venstrefoten til Haris Hajradinović.

Sander Berge klarte ikke å plukke opp Haugesund-spissen som fikk banke ballen i åpent mål fra kloss hold. Hans første i eliteserien.

Og ikke var det ufortjent, heller. Begge lag hadde hatt en del ball, men Kjetil Rekdals hjemmelag slet med å få det til å stemme på den etter hvert så berømte siste tredjedelen av banen. Der var FKH farligere da de gikk i angrep.

Klanen: — Dommer’n er drita

VIF-supporterne fikk annet å tenke på da dommeren gikk i bakken.

— Dommer’n er drita, sang Klanen.

Deshorn Brown, som endelig har funnet scoringsformen for hjemmelaget (fem seriemål før møtet med FKH), fikk en vanskelig oppgave i møte med gjestenes bunnsolide stopper og keptein, William Troost-Ekong. Den Nederland-fødte nigerianeren var rett og slett fryktelig god – igjen – for Dempsey & co.

Det tok faktisk 27 minutter før Vålerenga skapte sin første sjanse. Ramus Lindkvist fikk skyte relativt upresset fra 16 meter etter fint kombinasjonsspill med Anders Nedrebø og haugesunderen Christian Grindheim. Men Helge Sandvik fikk vottene på ballen og slo unna.

Pinlig filming

Dagens mest pinlige situasjon sto Rasmus Lindkvist for. Haugesund-forsvaret sto høyt, og Ghayas Zahid forsøkte å finne svensken med en gjennombruddspasning. Ballen kom ikke frem, og VIF-kanten forsøkte å filme seg til et frispark. Han kastet seg ned og slo i gresset av frustrasjon. Og dyttet på gjestenes kaptein som ga svensken huden full for filmingen.

Dommer Ken Henry Johnsen var i 17. mai-stemning og lot Lindkvist slippe unna det fullt fortjente gule kortet.

Vålerenga måtte klare seg uten Daniel Fredheim Holm. Den offensive drivkraften i VIF sliter med et kne, og hans fravær var merkbart. Det var ingen til å dra av en mann for så å finne luker og rom. For da VIF passerte midtstreken ble det ofte stillestående, for lite kreativt og for upresist og fomlete. Laget kom til noen avslutninger, men veldig farlig ble det ikke.

Så ufarlig var det rundt Haugesunds sekstenmeter en periode, at to duer slo seg ned mens VIF forsøkte å skape noe en meter unna.

Strømpetreff

Kjetil Rekdal tok grep i pausen. Ut med Anders Nedrebø og Jesper Arvidsson, inn med Robert Lundström og Elias Mar Omarsson.

Etter 57 minutter kom Rasmus Lindkvist seg til dødlinjen. Og slo ballen perfekt inn tilbake i feltet. Der kom Vajebah Sakor stormende. Men strømpetreffet fra god posisjon forsvant utenfor. Sakor som sliter med å sette spesielt preg på dette VIF-laget.

Hjemmelaget klarte å legge trykk på gjestene da 2. omgang dro seg mot halvspilt. Innbytter Omarsson var frisk og pigg og spillesugen. To fine raid fikk tilskuerne frem på stolsetene, men det ebbet ut i ingenting. Men fine takter fra islendingen.

Sluttspurt?

Kvarteret før slutt var gjestene svært nær ved å doble ledelsen etter en corner. Ballen ble liggende fri mellom en haug av bein og knotter, men dommer Johnsen blåste til slutt for angrep på VIF-keeper Aslak Falch.

Det ble en åpen avslutning på oppgjøret. I begge ender. Haugesund var en offside unna å komme alene med VIFs keeper. Mens Vålerengas hodesterke spillere var centimetere for lave til å fly inn utligningen på Christian Grindheims presise frispark ti minutter før slutt.

Helge Sandvik i gjestenes mål fikk nok å gjøre på slutten. VIF presset på for utligning. Og var skumle. Innlegg inn i gjestenes boks skapte flere farligheter. Men Haugesund holdt unna.

Tapet på Ullevaal var VIFs syvende nederlag denne sesongen.