RIO DE JANEIRO: Zahra Nemati (31) fra Iran ble tirsdag slått ut av OL-turneringen i individuell bueskyting, etter tap for russiske Inna Stepanova i 32-delsfinalen. For Nemati er det imidlertid ingen tvil om at det er en seier å ha kommet så langt.

Historien om bueskytteren Zahra Nemati er nemlig av det sjeldne slaget, og omfatter bilulykke, lammelse i bena, kjærlighet og nytt liv som toppidrettsutøver.

Zahra Nemati fikk æren av å være den iranske flaggbæreren under åpningsseremonien på Maracanã i Rio de Janeiro. Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Den iranske kvinnen drev tidligere med taekwondo, men mistet følelsen i begge beina etter en bilulykke i 2003.Hun lot ikke det stoppe henne. Hun ville bevise noe, hun ville slå tilbake.

Derfor startet hun med bueskyting. I 2012 vant hun Paralympics i London.Men det var ikke nok for Nemati. Hun ville også konkurrere mot de funksjonsfriske. Under åpningsseremonien var hun Irans flaggbærer, og i dag konkurrerte hun altså i individuell bueskyting. Senere i sommer skal hun delta i Paralympics.

Historien hennes bergtar en hel idrettsverdenen og har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier under bueskytingkonkurransen.

— Fulgte med interesse bueskytingen i OL allerede før den kvinnelige iranske deltakeren i rullestol dukket opp. Dypt fascinert nå, skriver den norske forfatteren Hans Olav Lahlum på sin Twitter-konto.

— Veldig dempet applaus etter at den russiske bueskytteren beseirer Zahra Nemati med 2-1 i sett. Nemati ruller unna og begynner å gråte. Neste stopp Paralympics, sier Helen Pidd i den britiske storavisenThe Guardian på sin Twitter-konto.

Hele familien sørget

Nematis historie har fått oppmerksomhet fra store medieorganisasjoner verden over allerede før OL. Hun har blant annet fortalt hva hun følte etter at ulykken ødela taekwondo-karrièren. Det som gjorde aller mest vondt var at moren ble så lei seg.

– Derfor ønsket jeg å bevise at livet ikke er slutt selv om man må benytte rullestol, har hun uttalt.

I et intervju med NBC forteller Nemati at hun lot som om hun hadde det bra og var lykkelig.

— Men innerst inne led jeg.

På et rehabiliteringssenter, der det var flere andre mennesker som også satt i rullestol, møtte hun Raham Shahabipour. Han hadde opplevd samme skjebne, i en bilulykke. Han forsto henne. De forsto hverandre. Og ble kjærester.

Fant en passende idrett

I RIO: Mette Bugge

Da han fikk høre at den søte jenta hadde drevet med taekwondo, ønsket han å finne en ny idrett til dem begge, og valgte dermed bueskyting. Hun gjorde fort store fremskritt. Mellom 2010 og 2012 vant hun ti medaljer i internasjonale konkurranser. Den aller største var Paralympics-gullet i London, der paret også giftet seg.Fremgangen har fortsatt. Bare det at hun hun er god nok til å være med både i OL og Paralympics viser hvor høyt nivå den iranske bueskytteren har.