Søndag gjennomførte Tromsø Storm siste transportetappe før NM-sluttspillet til helga. Svake Centrum Tigers ble slått med hele 24 poeng av seriemesterne fra Ishavsbyen. Med 11 seirer på rad, og totalt 17 av 21 seiere gjennom sesongen er det ingen tvil. Storm-laget anført av Keon Lawrence og Reggie Fuller har bevist at de fortjente å vinne grunnserien, og med det er best i Norge.

Men som kjent er det av mindre betydning å vinne den såkalte grunnserien der alle lagene møtes tre ganger. Det er kampen om kongepokalen som betyr noe, og der møtes Tromsø Storm, Bærum Basket, Gimle og Asker Aliens i Bærum til helgen. Denne pokalen har ikke Tromsø vunnet siden klubben het Tromsø Basketballklubb i 1997. Hele fem ganger har klubben vært i finale siden da, men har mislyktes hver eneste gang.

Før kampstart mot Centrum på søndag fikk spillerne det synlige beviset på at de er nummer en i landet etter å ha fått utdelt gullmedaljene. Gleden over denne prestasjonen får en kraftig bismak om laget ikke lykkes i helgen. For nå ligger alt til rette for å lykkes. Laget har to spillere som setter frykt i hvilken som helst motstander. Når nevnte Lawrence og Fuller er i flytsonen, kan ingen i Norge stoppe dem. Pluss på solide Arne Ingebrigtsen og en benk der flere spillere er kapable til å komme inn og heve laget, og du har potensielt et vinnerlag.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Derfor må både spillerne og trener Kenneth Webb tåle presset og forventningene som nå kommer. Når laget har fremstått så overbevisende som de har gjort de siste månedene, ligger forventningene ikke lavere enn at alt annet enn kongepokal vil være en fiasko.Unnskyldninger og bortforklaringer om at finalearrangementet ikke gir den riktige vinneren fordi det avgjøres gjennom en semifinale og finale, kontra tidligere år da man har spilt finaler over best av fem oppgjør, blir for lettvint. Husk at det er likt for alle fire lagene som deltar. Gjennom hele sesongen har man visst at sesongen avgjøres i finalespillet i Bærum. I fotball spilles for eksempel cupen med bare en semifinale og en finale.

Storm har de siste årene slitt med at de har hatt en dårlig periode gjennom en sluttspillhelg. Hvem kan glemme den grusomme tredjeperioden i finalen i Tromsøhallen i 2013 da Bærum scoret hele 37 poeng på 10 minutter. Gjennom sesongen har Storm hatt god tid på å trene seg opp på forskjellige scenarioer som kan inntreffe i de avgjørende to oppgjørene, og forutsetningen for å takle det som kommer bør være til stede.

Lista er lagt. Kommer Storm hjem uten noe annet enn kongepokalen, vil det være en av klubbens største skuffelser – noensinne.