KOMMENTAR (Aftenposten): Tragisk, barnslig og beklagelig, sier de i Molde.

Slett ikke, sier de i Trondheim.

– Dette er fotball og supporterkultur, mener Rosenborgs trener Kåre Ingebrigtsen.

Det han burde tenkt over, er om spillerne bør få oppføre seg på samme måte som supporterne, bli like fulle og like ansvarsløse. I dette tilfellet: Rope «hate, hate, hate Molde by» ut over en opphisset skare av berusede supportere.

VIDEO: SE FEIRINGEN I VIDEOEN ØVERST I SAKEN.

Det er en forskjell

Ola Bernhus er kommentator.

Undertegnede er vant til å se forskjell på rivalisering og hat. Det er dessuten forskjellige krav til spillere og til supportere som dyrker dem.Så da er jeg vel sidrumpa når jeg sier som Moldes ordfører, ledere og lagkaptein Daniel Berg Hestad.

Rosenborg-spillernes oppførsel er sterkt å beklage.

De Rosenborg-spillerne som brølte ut sitt Molde-hat i Trondheim søndag kveld, satte en ubehagelig standard for hvordan norske fotballspillere bør oppføre seg.

Beklagelse uten verdi

Rosenborgs daglige leder Tove Moe Dyrhaug beklager: — Dette er ikke noe vi ønsker, og det er ikke noe vi står inne for.

Hennes beklagelse ble øyeblikkelig revet ned av han som har enda sterkere signalkraft, treneren selv, Kåre Ingebrigtsen. – Jeg skjønner ikke at de gidder, sier han om moldensernes reaksjon.

Da blir det naturlig å spørre: Hvorfor gidder Rosenborg-spillerne å rope ut sitt hat mot Molde?

De Rosenborg-spillerne som brølte ut sitt Molde-hat i Trondheim søndag kveld, satte en ubehagelig standard for hvordan norske fotballspillere bør oppføre seg.

Primitivt

Det er noe ynkelig over dette. Store, mektige Rosenborg, både supportere og spillere, har pekt ut lille Molde som sitt store hatobjekt. Det blir å senke seg ned til tilhengernes nivå, de samme tilhengere som har trakassert Molde-spiller Mushaga Bakenga på det groveste ved to anledninger tidligere i sesongen.

Lenge siden 90-tallet

Hadde Rosenborg ønsket å vise storhet, hadde de hevet seg over laget fra småbyen Molde og vendt blikket utover. Når trønderne nå sammenligner årets lag med RBK fra 90-tallet, så er det bare å si at det er langt dit, i hvert fall holdningsmessig og kanskje også spillemessig.

Da blir det naturlig å spørre: Hvorfor gidder Rosenborg-spillerne å rope ut sitt hat mot Molde?

Rosenborgs trener burde heller ha sett til Kjetil Rekdal. Han ser Vålerengas kamper mot bittelille Lillestrøm som stimulerende rivalisering mellom naboer, uten å oppmuntre til hatrop og aggressiv oppførsel.

Ordet er stolthet

Antakelig ser Rekdal det patetiske i at «hovedstadens stolthet» har gjort en av eliteseriens minste klubber til hatobjekt.

Mange av VIF-spillerne har gjennom årene hisset til krig mot Lillestrøm – og fått krigsstemning tilbake. Er det forklaringen på at den humørfylte Klanen, som var lett å like før, har utviklet seg til en supportergruppe som bruker like mye tid på å håne motstanderne som på å støtte eget lag?

Den viktige balansen

Foran neste sesong har Rosenborg-miljøet og spesielt trener Ingebrigtsen en stor og vanskelig oppgave dersom seriegullet skal forsvares. Det blir ikke lett. Bare gull er godt nok, og går ikke det, vil bildene der en dansende Ingebrigtsen lar seg hylle av folket, bli plukket frem igjen.

Det gjelder å finne balansen mellom selvfølelse og ydmykhet.

Ingen idrettsfolk når toppen uten selvtillit, ingen blir der uten å respektere motstanderne.