— Italias seier over Spania i 16.-delsfinalen var på en måte fysikkens seier over "tiki-taka"-fotballen, oppsummerer Lars Tjærnås.

Fotballeksperter Aftenposten har snakket med, peker på to ting som vil stå igjen som det sentrale fra årets fotballfest i Frankrike: Spillernes fysikk og den defensive organiseringen.

På 48 kamper er det scoret 103 mål i EM. Det gir et snitt på 2,15 mål pr. kamp. Tallene taler et tydelig språk, som ikke overrasker ekspertene.

LES OGSÅ:

Utvidelsen får skylden

— Den trenden vi har sett de fire-fem siste årene, med spillernes enorme fysikk, den bare fortsetter og forsterker seg. Måten spillerne beveger seg på, hvor mye de løper, hvor hurtig de forflytter seg, frekvens og intensitet, det imponerer meg. I tillegg har vi sett at det har vært fokus på defensiv organisering. Det er ikke så uventet med utvidelsen til 24 lag hvor hvert mål og hvert poeng teller så mye, sier TV 2s ekspertkommentator Petter Myhre.

Mens Spania hadde et slags verdensherredømme med sin kvikke, ballbesittende "tiki-taka"-stil kronet med tre mesterskapstriumfer på rad fra 2008 til 2012, ble Brasil-VM i 2014 rene vekkelsesmøtet når det gjelder spillernes fysikk. Atleter, var omkvedet etter at Tyskland gikk til topps i Brasil.

— Det har vært et forsiktig og taktisk EM, og det er en blanding av skuffende og som forventet. Underholdningsverdien har vært lavere enn i tidligere mesterskap. Men ettersom til og med noen treerlag gikk videre fra gruppespillet, og flere av kampene hadde en klar favoritt, ble inngangen til kamp for det antatt svakeste laget at de skulle ligge bak og forsvare seg. Det samme har vi sett utover i sluttspillet også, fortsetter Myhre.

Nå må angrepsspillet svare

Lars Tjærnås tror ikke måten å spille på i årets EM kommer til å sette dype spor etter seg i klubbfotballen i årene som kommer.

— De beste velger sin egen stil og identitet uansett. Barcelona og Real Madrid blir ikke påvirket av det. Men veldig mange vil bli det. Dog var 2014 en trendsetter mer enn dette EM, fordi det er en slags videreføring av det vi så i Brasil.

Og fortsetter:

— Fotball går i bølger. Den består av to deler, forsvar og angrep. Når det offensive utvikles kommer det defensive mottrekk og omvendt. Når mellomrommet ble farlig, offensivt begynte lag å dekke det med to spillere i stedet for én, for å ta ett eksempel. Derfor kan man nå si at det er den offensive delen av spillet som har det neste sjakktrekket. Når det gjelder det fysiske er det på mange måter en selvfølge. Fotball blir stadig mer profesjonell, det forskes på alle fysiske faktorer. Det er så mye penger i fotballen at ikke har råd til å slurve med det som enkelt kan påvirkes.

Vinne for enhver pris

Han mener årets EM har vist at forskjellen på de beste og nest beste er blitt mindre. Nettopp på grunn av godt organiserte lag og fysisk kapasitet. I tillegg kommer energien enkelte lag, som Island og Wales, har spilt med.

Petter Myhre tror han vet hvorfor EM har vært et forsiktig mesterskap.

— Fokus i internasjonal fotball handler om å vinne, det er det eneste som betyr noe. Folk kan kanskje være opptatt av hvilke midler man tar i bruk for å klare det der og da. Men så lenge man vinner så er det ingen som bryr seg om det. Trenere og spillere måles på resultater hele tiden, da er det fort gjort å velge den enkleste veien som er å organisere opp lagene, ha et kompakt forsvar, gjøre det vanskelig for motstanderen, være nøye på dødball. Det er ikke primitivt, men en enklere måte å spille på.

— Det vanskeligste er å ha et godt offensivt spill mot en motstander som ligger dypt. Det krever tid å spille inn, og på landslagsnivå har man færre treninger og mindre tid til å få drillet dette, sier TV 2-eksperten.