Portugal klare for sin andre EM-finale etter at hardtkjempende Wales fikk bank 2-0 i semifinalen. Nå venter Tyskland eller Frankrike for Ronaldo & co.

Selvfølgelig sto Cristiano Ronaldo fram da det gjaldt som mest og var involvert i begge målene.

— Hele teamet fortjener skryt, men vi har ikke vunnet noe ennå, sa han på et intervju vist på TV 2. — Drømmen lever, la Ronaldo til. Han har ennå ikke vunnet en tittel med Portugal, selv om laget har vært nære på flere ganger.

I EM på hjemmebane for 12 år siden var det en gråtende Ronaldo publikum fikk se etter finaletapet mot Hellas.

Luiz Felipe Scolari trøster Cristiano Ronaldo i 2004. Foto: NTB scanpix

— Kommer vi til å glemme de tårene nå? spurte intervjueren. - Jeg håper dere kan få se at jeg gråter gledestårer en dag, svarte stjernen, som til tross for at han har vært sentral for Portugal i mesterskapet, har møtt kritikk.

- Hva sier du om den kritikken?

— 13 år på høyeste nivå. Statistikken lyver ikke, svarte en selvsikker Cristiano Ronaldo.

– Vi kan ikke velge hvem vi skal møte i finalen, vi må bare tro på oss selv. Vi må spille på vårt beste, sa Nani etter kampen mot Wales, ifølgeBBC.

Valencia-spilleren jublet stort da han scoret 2-0-målet mot waliserne.

– Det kom en instinktiv feiring, sa Nani.

Wales-stjernen Gareth Bale var naturlig nok skuffet etter nederlaget onsdag.

– Vi er skuffet, men samtidig stolte. Vi har oppnådd mye, og vi ser mot framtiden. Vi takker fansen for all støtte, sa Real Madrid-stjernen. (©NTB)

Lagkameratene feirer Nanis scoring. Foto: NTB scanpix

Stjernene slo tilPortugal hadde ikke vunnet en eneste kamp etter 90 minutter i årets EM-sluttspill før de møtte overraskelseslaget Wales i semifinalen onsdag. Det mente superduoen Ronaldo (31) og Nani (29) fikk være nok.

For etter å ha skuffet mange på veien til semifinalen, også i 1. omgang mot Wales, slo stjernene til.

Cristiano Ronaldo headet inn 1-0 fem minutter etter pause med et brutalt hodestøt etter en cornervariant. Han steg til værs, bokstavelig talt, og satte kontant inn portugisernes ledermål. Og feiret som bare Ronaldo kan.

31-åringen skrev seg inn i historiebøkene med mål i fire EM-sluttspill. Og tangerte samtidig franske Michel Platini med ni mål i EM-sammenheng.

Tre minutter senere ladet samme mann skuddfoten. Ballen blåste inn i feltet, der styrte Nani ballen i mål bak en utspilt Wayne Hennessey i Wales-målet. 2-0 og i realiteten game over.

Chris Coleman kastet inn det han hadde på sin Wales-benk, men Portugal hadde bra kontroll og kontrollerte greit inn finalebilletten.

Gareth Bale og Cristiano Ronaldo er to av verdens største fotballstjerner.

Duellen alle snakket omFør kampen snakket alle om duellen mellom lagkompisene Cristiano Ronaldo mot Gareth Bale. To Real Madrid-stjerner som begge er svært sentrale for sine landslag. Bale var frisk, som han har vært i hele EM, men Ronaldo var den som havnet i historiebøkene med store bokstaver.

Han ble førstemann til å spille i tre semifinaler i EM da han ledet portugiserne ut på gresset i Lyon. Mens Bales Wales allerede hadde skrevet fotballhistorie bare ved å være der. De ble også det første debutlaget i et EM som tok seg helt til semifinalen siden Sverige gjorde det på hjemmebane i 1992. Årets semifinale var deres femte EM-semi gjennom historien.

Forsiktig 1. omgang

Kampen startet med trilling av ball hos begge lag. Og en Ronaldo som klaget voldsomt på det svenske dommerteamet. Han ropte på frispark, straffe og cornere. Alt var galt i superstjernens øyne.

Portugal kom til kveldens første avslutning etter 16 minutter. Men Joao Mários skuddforsøk rullet på utsiden av stolpen til Wayne Hennessey.

Gareth Bale forsøkte seg etter en lur cornervariant noen minutter senere. Men skuddet forsvant opp på tribunen. Men Bale var frisk. Og akkurat det uromomentet han måtte være for at Wales skulle ha en sjanse.

Ronaldo fikk sin første sjanse for kvelden rett før pause. Men halvveis i den første av to EM-semier sto det 0-0 på tavlen mellom to forsiktige lag.

Det var nok Wales mest fornøyd med, i kraft av å være underdog. Og fordi de leverte en høyst godkjent omgang. Men nok en gang skuffet Portugal.

Det eneste som mangler

Om det var vinnerskallen med kapteinsbindet for Portugal som tok ordet i pausen, vites ikke. Men Portugal tok tak i kampen etter hvilen.

Og utbetalingen kom i form av to kjappe mål signert Ronaldo og Nani. Det avgjorde kampen.

Gareth Bale og Wales gjorde det de kunne, heiet frem av stolte walisiske supportere på tribunen. Men det hjalp ikke.

Nå får Cristiano Ronaldo muligheten til å spille om det eneste han mangler i premieskapet, nemlig en triumf, mesterskapspokal, med sitt Portugal.

Han var med på å tape EM-finalen på hjemmebane for Hellas i 2004. 12 år etter kan han endelig legge den skuffelsen bak seg.

Men da må enten Tyskland eller Frankrike slås på Stade de France søndag kveld.