Oslo/Val di Fiemme: Selv om han ikke helt vil innrømme det selv, har Martin Johnsrud Sundby avgjort Tour de Ski. Søndag venter det tyngste rennet i langrennsesongen — turen opp monsterbakken i Val di Fiemme.

Der forventer 31-åringen en brutal opplevelse.

— Jeg forbereder meg på å se svart i morgen, sier han under en pressekonferanse lørdag.

— Det vanskeligste er å finne farten. Det er lett å gå i den fella at man går ut litt tøft, og når veggen først kommer, så kommer den virkelig, fortsetter han.

Nekter å ta det rolig

Bakken tar Sundby fatt på med nesten tre minutters forsprang til Petter Northug på andreplass. Men selv om han har råd til å holde et roligere tempo opp, skal Johnsrud Sundby likevel gå for sin fjerde etappeseier i årets Tour de Ski.

— Man kunne tro at jeg kunne ta det helt piano og rolig, men jeg er skrudd sammen sånn at jeg har lyst til å gjøre en best mulig etappe.Jeg vet jeg kommer til å være skuffet hvis jeg går dårlig i bakken, sier Sundby, som er tydelig på at han vil gå for etappeseier selv om sammenlagtseieren allerede er sikret.

31-åringen fleiper om at det fortsatt er mulig å tape den enorme ledelsen, dersom han får tilbud om mat og drikke av publikum underveis. At han kan slå Lukas Bauers rekordstore sammenlagtsseier på to minutter og 47 sekunder tenker han "veldig lite på".

— Forspranget skal etter alle solemerker være nok, men jeg tar ingen ting for gitt, og forbereder meg som om det er ti sekunder. Jeg går for etappeseier, sier han.

Northug skal nyte monsterbakken

Kampen om førsteplassen er avgjort for lengst, men i morgen kan det bli en krig om hvem som ender nest øverst på pallen i sammendraget. Petter Northug, Aleksej Poltoranin, Sergej Ustjugov, Finn Hågen Krogh og Didrik Tønseth går alle ut på den åttende etappen innenfor en tidsramme på 30 sekunder.

BLIR TØFT: Petter Northug har fire mann jaktende etter seg i kampen om andreplassen i Tour de Ski sammenlagt. Foto: Kim Nygård

— Jeg har hatt noen tunge dager i den bakken og noen ok dager. Jeg har aldri hatt en god dag, oppsummerer Petter Northug til NRK om hva som venter søndag.Han vet det blir blytungt, men sier han skal nyte veien opp til toppen av slalåmbakken.

— Vi blir fem mann samlet i bakken. Det blir en spennende duell, og det ser jeg bare frem mot. Det blir en krig det, men det skal vel veldig mye til nå at jeg er på ballen etter løpet, sier han til NRK.

Som vanlig hadde han også en spøk på lur da han ble intervjuet av statskanalen.

— Jeg vet ikke hvordan de to (Poltoranin og Ustjugov) er i bakken, men de bør ikke være dårligere enn meg, for da blir det en jevn kamp opp der, fleipet han.

Russiske damer, Tour de Ski, engelsk råkjør og et spennende idrettsår. Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport her: