Martin Johnsrud Sundby har langt på vei avgjort Tour de Ski, men kampen om andreplassen tilspisser seg før den avsluttende monsterbakken i Val di Fiemme i morgen.

Lørdag var 31-åringen nok en gang i egen klasse, da han rykket fra Niklas Dyrhaug og sikret en klar seier. Nå er han nesten tre minutter foran nestemann i sammendraget, og Tour de Ski er mer eller mindre avgjort. Kun et uhell kan hindre Johnsrud Sundby i å vinne Tour de Ski for tredje gang på rad.

— Det høres ut som et forsprang jeg skal prøve å ta vare på hvert fall. Jeg håper det holder. Jeg tror jeg har et godt utgangspunkt. Nå er det på tide å begynne å grue seg til bakken. Jeg skal være veldig skjerpet. Det er viktig, sier Sundby til NRK.

Fikk med seg Dyrhaug

På jentenes fellesstart lørdag formiddag stakk blant andre Therese Johaug, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg fra hovedfeltet tidlig. I herreløpet var det mer samlet, selv om en del løpere måtte gi slipp første halvdel.

Halvveis begynte feltet å sprekke opp. Ikke overraskende var det Martin Johnsrud Sundby som lå i tet og holdt et skøyhøyt tempo. Sammen med Dario Cologna og Fransesco de Fabiani dannet de en trio i tet.

Da hovedfeltet nesten hadde hentet inn trioen, tok Johnsrud Sundby saken i egne hender. 31-åringen rykket fra igjen — og da var det kun Niklas Dyrhaug som klarte å svare.

Northug: - Det blir en krig

Sundby forsøkte å rykke da det nærmet seg mål, og til slutt klarte 31-åringen å reise ifra Dyrhaug inne på stadioen og kunne gå inn til sin tredje etappeseier i årets Tour de Ski.

Aleksej Poltoranin ble nummer tre. Finn Hågen Krogh ble nummer fem, Emil Iversen nummer seks og Didrik Tønseth nummer åtte.

— Det var godt å være med helt inn. Det ble litt tungt på slutten, men jeg er veldig glad for å bli nummer to, sier Niklas Dyrhaug til NRK.

Petter Northug hadde en skuffende dag i Italia. 29-åringen ble nummer 17, 51 sekunder bak vinneren Martin Johsrud Sundby.

Northug er fortsatt nærmeste mann til sammenlagtslederen, men er hele to minutter og 51 sekunder bak. Aleksej Poltoranin er nummer tre, bare ett og et halvt sekund bak Northug. Deretter følger Sergej Ustiugov.

— Det blir spennende. Jeg vet ikke hvordan de to er i bakken, men de bør ikke være dårligere enn meg, for da blir det en jevn kamp opp der, sier Petter Northug til NRK.

Også Finn Hågen Krogh og Didrik Tønseth, som er på de to neste plassene, har Northug innenfor rekkevidde før den avgjørende etappen.

— Vi blir fem mann samlet i bakken. Det blir en spennende duell, og det ser jeg bare frem mot. Det blir en krig det, men det skal vel veldig mye til nå at jeg er på ballen etter løpet, sier Northug.

Dario Cologna holdt lenge følge med Martin Johnsrud Sundby, men plutselig sa det fullstendig stopp for sveitseren. Det er foreløpig uklart nøyaktig hva som skjedde, men Cologna skal etter rapportene blant annet ha stoppet fullstendig i noen sekunder før han kunne fortsette å gå.

I morgen avsluttes konkurransen når løperne skal gå opp monsterbakken i Val di Fiemme.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport her: