HOLMENKOLLEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er langrennsprofilen som ikke er helt som alle andre.

Hun har 177 starter i verdenscupen. Hun har medaljer fra både VM og OL. Hun er blitt en del av Ski-Norge som alle føler at de eier litt, og en person som de kjenner litt. Dette har hun oppnådd samtidig som hun sakte, men sikkert har tatt eksamen på eksamen i et krevende medisinstudium.

  • Denne uken fylte Astrid Uhrenhold Jacobsens klubb, Heming, 100 år. Hun og lagvenninner feiret med å vinne stafetten i NM søndag:

Kan bli nødt til å studere for fullt

Etter sesongen kan det være over, ikke med studiene, men langrennskarrieren.

— Fakultetet kan ikke gi noen garanti om at jeg skal kunne ha permisjoner neste år. Derfor lever langrennskarrieren min fra år til år, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

På denne arenaen gikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen sitt første skirenn. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Hun er på plass i Kollen for trening denne tåketunge tirsdagen før helgens skifest. Som ambassadør for rennet stiller hun opp og gjør intervjuer på løpende bånd. Dette er hennes bakke, hennes løyper. Det var her hun gikk sitt første skirenn.— Jeg må i møte med fakultetsledelsen til våren for å høre hvilke muligheter det er for nest år. Hvis de sier at nå må jeg studere på fulltid, da må jeg studere på fulltid. Og da blir det ikke så mye langrennsgåing, sier hun.

Trenger ny inspirasjon

Det er derfor hun hele tiden snakker om «hvis» hun skal satse på Lahti og ikke «når» hun skal satse på VM i Lahti neste år.

— Hvis jeg skal satse videre, så kommer jeg til å satse beinhardt mot mesterskap. Det er det som trigger meg, sier hun.

Nå er det ikke bare det medisinske fakultetet som bestemmer om Astrid Uhrenholdt Jacobsen skal gå på nok en sesong etter at denne er over.

— Jeg må finne på noe nytt som inspirere meg og motiverer meg til å fortsette. Noe som gjør treningssesongen gøy, sier 29-åringen som akkurat er kommet hjem fra et gullbelagt norgesmesterskap i Tromsø.

Selv om hun alltid har vært lojal mot laget og den norske modellen for organisering av sporten, så innrømmer hun at hun, som alle andre, trenger frie tøyler inn imellom.

— Jeg spør ikke om frihet til ikke å følge opplegget. Men jeg forbeholder meg retten til å ønske utvikling og nye impulser. Hvis jeg ikke får lov til å ha det, blir jeg grinete. Da gidder jeg ikke holde på, faktisk.

  • Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk under Tromsø-NM, men det ble et diskusjonstema at så mange av de beste norske ikke deltok:

Studier gjør henne bedre

Hun mener at studiene i høyeste grad har vært med på å gjøre henne til en god skiløper.

— For min del er det en bra ting. Jeg har mange ganger prestert best i perioder hvor jeg har kombinert studier og idrett, sier hun.

Samtidig forstår hun veldig godt at andre utøvere ikke får til kombinasjonen av blod, svette og tårer i langrennsløypa samtidig som de studerer.

— Flere må være ærlige på at det ikke har lyst, er motivert eller gidde å studere samtidig med at de satser på idretten. Det er greit det. Og så skjønner jeg at man ikke kan studere fulltid hele tiden, sier hun.

Samtidig er hun litt forundret over at trenere og leder skal fortelle utøvere at de ikke kan fortsette studiene.

— Jeg synes det er på tide at man lar utøveren selv finne ut om det er en bra å studere, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Venter seg vanskelig føre

Hun er en sjelden idrettsutøver på toppen av norsk vinteridrett. Før jul denne sesongen, prioriterte hun studier like hardt som skigåing. Nå etter jul har hun hatt fri, men skal ha en måneds undervisning og en eksamen i juni og juli. Etter 15 kilometeren i NM (det ble gull og kongepokal) sa hun at hun var i nærheten av sitt livs form.

— Det kan blir vanskelige føreforhold i Kollen på 30 kilometeren. Da er det veldig viktig å få bra ski. Det kan bli avgjørende, men jeg er i veldig god form, sier hun.

  • Norges mest populære vinteridrett finner du mer om her:

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport her: