— Jaaaaaaaaa, brølte Johaug etter maktdemonstrasjonen i de finske skoger.

Johaug virket noe brydd over spørsmålet om hun er kjæreste med roeren Nils Jakob Hoff.

26-åringen tok betenkningstid før hun bekreftet forholdet. Og ba om forståelse for at hun ikke ville si mer om den saken.

Da var hun langt mer offensiv i sporet en time tidligere. Johaug ydmyket konkurrentene på Ruka skiarena. 42 sekunders seiersmargin på 10 kilometer klassisk er utklassing, det var en maktdemonstrasjon av de helt sjeldne. Det var 10–0 til Therese Johaug mot resten av verden.

At det var i lettere terreng hun vant mye tid, kom overraskende på mange. Men ikke for Johaug og dem rundt henne.

— Jeg har aldri gått så bra i staking og lettere terreng. Men det er noe jeg har trent veldig mye på i sommer. Jeg har brukt rulleskimølla på Olympiatoppen mye, jeg har jobbet for å få bedre teknikk i lettere terreng, og jeg er blitt sterkere i overkroppen. Nå får jeg fått igjen mye for det, fortalte Johaug.

Har tatt seg god tid

I sporet klarer 26-åringen å visualisere det hun har jobbet med på trening.

— Jeg går og tenker på det hele veien. Jeg var kanskje enda mer fokusert på det i dag. For jeg har vært veldig bestemt på å ta tiden til hjelp for å skape kraft fremover. Jeg skal ta meg tid til å kjenne at jeg treffer med skyvene, forteller hun.

Den norske dominansen i kvinnelangrenn fortsetter. Søndag vant Therese Johaug (midten) 10-kilometeren i Kuusamo, foran Marit Bjørgen (til venstre). Den eneste utlendingen som snek seg inn på pallen var Charlotte Kalla (til høyre). Foto: NTB SCANPIX, Terje Bendiksby

Marit Bjørgen fikk hele tiden tilbakemeldinger om at hun tapte tid i lettere terreng. Skidronningen mente Johaug gikk et rått løp.— 42 sekunder er veldig mye, det er det. Jeg trener sammen med Therese hver dag, og kjenner henne godt. Vi snakket sammen etter målgang, og hun sa at hun bare kunne gå og gå og ingenting stoppet henne. Da er det klart sekundene går fort, sier Bjørgen.

Landslagstrener Egil Kristiansen kunne ikke «på stående fot» huske om han hadde opplevd en lignende utklassing tidligere.

— Therese var veldig tent. Hun følte at hun ikke hadde fått ut maks på sprinten dagen før og var litt irritert over det. Hun var veldig sugen på å gå fort, jeg fryktet at hun var så sugen at hun ville åpne med "hue under armen". Men Therese åpnet hardt og fortsatte bare å øke.

Fikk Kollen-følelsen

Johaug hadde ikke forventet at hun skulle distansere konkurrentene med så mange sekunder.

— Men det skiller middels dager fra de fantastiske. Når du har dem kan du bare kjøre hele veien uten å bli sliten. Jeg safet veldig i den siste skarpe svingen, jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle falle på en sånn dag. Jeg var nok litt pingle mot slutten.

- Kan du beskrive følelsen av å gå et så perfekt skirenn?

— Det er fantastisk å kjenne at du kan måke på med krefter, at du får gode sekunderinger, at du klarer å skape kraft i de lette partiene. Og jeg hadde fantastiske ski i dag. Vi må ikke glemme det.

Johaug sammenlignet søndagens vinnerløp med 30-kilometeren i Kollen-VM i 2011, der hun vant sitt første VM-gull.

— Jeg hadde litt den samme følelsen. Du får ikke mange slike dager i karrièren.

Marit Bjørgen ble nummer to, Charlotte Kalla nummer tre. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer fem og dermed er en plass på stafettlaget i VM innen rekkevidde for henne.