Med bronsemedalje i EM er Kristian Blummenfelt en av seks utøvere som er nominert i kategorien årets gjennombrudd til helgens idrettsgalla.

Han får tøff konkurranse, blant annet av Isabelle Pedersen.

Pedersen lyspunkt i VM

NOMINERT: Hekkeløper Isabelle Pedersen er blant de nominerte, for sin sterke VM-innsats. Foto: Jessica Gow, NTB scanpix

Den USA-bosatte Laksevåg-utøveren var norsk friidretts eneste lyspunkt i VM. Hun kom til VM som fersk kongepokal-vinner fra NM. Der satte hun personlig rekord på 100 meter hekk med 12,88. I Beijing-VM noen uker senere leverte hun sitt livs beste løp i semifinalen, og med 12,86 og niende beste tid var hun bare fem hundredeler fra finaleplass.Nå satser hun hardt mot OL i Rio fra sin nye base i Phoenix, Arizona.

De andre som er nominert er disse:

Henrik Christiansen–EM-bronse på 1500 m fri i svømming.

Kenneth Gangnes–vant sin første verdenscupseier i hopp på Lillehammer.

Aleksander Aamodt Kilde–på pallen for første gang i verdenscupen i Val Gardena, som del av en norsk trippelseier.

Jarl Magnus Riiber–NM-gull og 3.-plass i verdenscupen i kombinert i Ramsau.

Drar til Spania

— Det er selvfølgelig gjevt å bli nominert. Men det spørs om jeg når opp i dette selskapet, sier Kristian Blummenfelt.

Han tar turen til den TV-sendte idrettsgallaen på Lillehammer lørdag. Så setter han seg på flyet med kurs for Spania. En tre ukers treningsleir på Fuerteventura står på programmet.

— Der blir det sykling, løping og svømming. Mye av grunnlaget foran OL-sesongen legges der, forsikrer 21-åringen.

I fjor sommer ble han historisk, da han med EM-bronse i Genève ble første nordmann til å ta en internasjonal medalje i triatlon.

I oktober fulgte han opp med å bli nummer to i et verdenscupløp i tyrkiske Alanya. Tidligere på året hadde han også en tredjeplass i et verdenscupløp på New Zealand.

OL-gull er målet

Triatleten fra Loddefjord har høye ambisjoner. Målet er å bli den første utøver fra Bergen til å vinne OL-gull.

— Jeg liker å sette meg høye mål. OL-medalje er målet, og i mitt hode er det ikke utenkelig at jeg kan ta gull, sier Blummenfelt.

18. august er datoen som er krysset i kalenderen. Det er dagen for OL-konkurransen i triatlon i Rio de Janeiro. Da starter utøverne fra den berømte Copacabana-stranden. Der må triatlon-utøverne løpe 50 meter til vannkanten, og så benytte såkalte delfinstup for å svømme/stupe utover den langgrunne stranden.

— Det er avgjørende at jeg får en god start, og henger med fra starten. Så jeg kommer til å trene mye på denne starten under oppholdet på Fuerteventura, forsikrer Blummenfelt.

220 reisedøgn

På planen videre står en uke med skitrening på Beitostølen i februar, og i mars er han klar for årets første konkurranse; i Abu Dhabi i de Forente Arabiske Emirater. Etter dette venter en påskeleir på Mallorca.

— Når jeg kommer til OL har jeg hatt 220 reisedøgn, sier han.

OL-distansen i triatlon er 1,5 kilometer svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer løping. Øvelsen har vært på OL-programmet siden Sydney-OL i 2000. ## Urhaug og Fannemel

Tommy Urhaug og Anders Fannemel er også nominert til priser på gallaen. Fannemel er nominert i klassen for årets navn. Der konkurrerer skihopperen fra Hornindal med 11 andre utøvere.

Urhaug er idrettsgallaens prisgrossist. Knapt noen er blitt nominert så ofte som Paralympics-helten fra Manger. Hele fem ganger har 34-åringen vunnet prisen som årets mannlige funksjonshemmede utøver, og mer enn dobbelt så mange ganger har han vært blant de nominerte. I år er han nominert som følge av EM-gullet han vant – med seier over den regjerende verdensmesteren.

I klassen for årets ildsjel er 18 år gamle Sara Stokken Rott nominert for sin iherdige innsats for barn og unge i Kalandseid IL. "Årets ildsjel" er blitt delt ut hvert år siden 2006, men har aldri tidligere gått til noen fra Hordaland.