Kristian Blummenfelt (21) fra Bergen skrev historie i Genève lørdag. Han løp nemlig inn til bronse på normaldistansen under Triatlon-EM.

Dette er Norges aller første medalje i et internasjonalt triatlonmesterskap.

— Vi hadde allerede kommet langt. Men dette er det definitive gjennombruddet når det gjelder medaljer. Det viser at vi begynner å få utøvere som hevder seg internasjonalt, sier sportssjef i triatlonforbundet Arild Tveiten på telefon fra Sveits.

Det var langt fra noe sjokk at Blummenfelt løp inn til bronsen. Han har hevdet seg på den internasjonale scenen tidligere.

— Jeg trodde jeg kunne gjøre det bra før start, men det kom litt an på hvordan det utviket seg, sier Blummenfelt mens han venter på å bli dopingtestet.

Slik sikret han medaljen

21-åringen oppsummerer løpsutviklingen slik:

Feltet ble splittet i to store grupper etter svømmedelen. Med en kraftanstrengelse klarte Blummenfelt å bite seg fast i den første gruppen. Underveis på sykkeldelen klarte nordmannens gruppe, som bestod av rundt 20 mann, å opparbeide seg en luke på to rundt to minutter.

— I starten av løpedelen fikk jeg inntrykk av at mange var slitne. Jeg prøvde å ikke brenne kruttet for mye og ligge i ryggen for å ta litt mindre vind, forteller han.

På den siste kilometeren falt flere og flere fra den lille gruppen. Gullvinneren, David Hauss fra Frankrike, avgjorde med et rykk like før mål. I gruppen bak var det fire mann som gjorde opp om to plasser. Blummenfelt var én av de som lyktes med å sikre seg en medalje. Sven Riederer fra Sveits tok sølvet.

— Deilig

Dermed har Blummenfelt fått et stort gjennombrudd i et seniormesterskap.

— Motivasjonen har egentlig vært ganske bra hele tiden, men det er deilig med resultater. Da kan jeg fortsette med litt lavere skuldre, sier 21-åringen.

Nå seiler Blummenfelt opp som en medaljekandidat også til OL i Rio de Janeiro neste år.

— På en god dag kan han ha et håp om medalje. Men det er mye som skal jobbes frem til det, sier sportssjef Arild Tveiten.

Må fortsatt kvalifisere seg

For Blummenfelt har nemlig ikke kvalifisert seg til Rio-lekene ennå. OL-løperne velges på bakgrunn av resultater over en toårsperiode. Blummenfelts OL-kandidatur har blitt svekket av skadeplager i starten av perioden. Blant annet slet han med et tretthetsbrudd i foten.

— Han trenger fire konkurranser til med jevnt gode løp, vurderer Tveiten.

Nå håper Blummenfelt og Tveiten at 21-åringen vil klare å kvalifisere seg før året. Hvis ikke må han være mer påpasselig med å time formen inn mot konkurransene på våren neste år for å sikre OL-plassen.

— Forhåpentligvis vil jeg klare å kvalifisere meg før sesongslutt, så jeg slipper å stresse med det neste år, sier Blummenfelt.

— Lykkes han, vil vi få mer tid til å plukke løp og bruke treningen til å forberede seg til OL. Det er planen vi legger opp til, sier Tveiten.

Sportssjefen har vært i Brasil for å se på OL-løypene. Blummenfelt vurderer forøvrig løypene som omtrent like tøffe som i Genève, noe som i utgangspunktet bør passe ham godt.