I London i 2012 startet triatlonkonkurransen i idylliske Hyde Park, der utøverne sto på en flytebrygge og stupte ut i vannet da startskuddet gikk. Når triatlonkonkurransen på ny skal avvikles i OL-sammenheng i Rio de Janeiro om knappe åtte måneder, er det andre forhold. Da starter utøverne fra Copacabana-stranden. Den er mest kjent for små bikinier og stramme kropper, men i august neste år er det kondisjon og svømmeteknikk som er den viktigste strandferdigheten.

Triatlonutøverne må løpe 50 meter til vannkanten, og så benytte såkalte delfinstup for å svømme/stupe utover den langgrunne stranden.

Kristian Blummenfelt fra Loddefjord er i praksis kvalifisert til OL. Han tok Norges første internasjonale triatlonmedalje noensinne da han vant EM-bronse tidligere i år, og håpet er å stå på pallen også i Rio de Janeiro. Men han har et stort problem: Å starte fra strand behersker han dårligere enn de aller fleste.

— Kristians store utfordring er at han er veldig treg i starten. Han er både treg ut i vannet, og han sliter med delfinstupene ut fra stranden. Vi må være så ærlige at vi sier at det er en stor utfordring for oss, sier Arild Tveiten, sportssjef i Norges Triathlonforbund og Blummenfelts trener.

Må være i tet

OL-øvelsen i triatlon varer i opp mot to timer, men starten på løpet blir uvanlig viktig. Det er bare 55 utøvere med – mot 65 eller 75 normalt – noe som automatisk skaper mer strekk i feltet. I tillegg svømmer man én lang runde på 1500 meter i stedet for flere runder, noe som også bidrar til å skape strekk.

Derfor er det avgjørende å være blant de beste når svømmetøy byttes ut med sykkel.

— Vi antar at det er rimelig sikkert at det blir brudd på syklingen, og at det blir veldig vanskelig å sykle seg opp hvis man ligger bak etter svømmingen. Derfor må Kristian være med i gruppen som leder, sier sportssjefen, og fortsetter:

— Er Kristian med i gruppen som leder etter svømmingen, kan det bli medalje. Er han i den nest beste gruppen etter svømming og sykling er unnagjort, er han ikke god nok til å løpe inn de beste. Det er sjanseløst. Han kan holde følge med de beste, men ikke løpe dem inn. Derfor må han være med i tetgruppen, sier Tveiten.

Blummenfelt: Dårlig på svømming i hele år

Sykling er Blummenfelt sterk på, og løping har han relativt god kontroll på – selv om han er cirka et minutt bak de aller beste på løpedelen – men svømming har vært et problem i hele 2015, sier Blummenfelt selv. Han skal nå trene mer både på svømming og ikke minst strandstarten.

— Det gjelder å tørre å løpe raskt ut i vannet og å være eksplosiv nok i starten, sier Blummenfelt. Men det er lettere sagt enn gjort.

— Det er 1500 meter svømming og totalt to timer med konkurranse. Det gjør at det er mentalt utfordrende å gå maks ut, man tenker gjerne at tingen er å disponere løpet jevnt, men jeg kan ikke tenke slik. Er jeg 20 sekunder bak etter 300 meter, er det et problem, sier Blummenfelt.

I januar reiser Blummenfelt på treningsleir til Fuerteventura, en av Kanariøyene. Da blir det mulighet for å øve på strandstarten som blir så viktig.

— Jeg må bruke hele treninger bare på å løpe inn og ut av vannet fra strand. Til nå er det bare noe jeg har gjort i fem minutter på slutten av treningene, medgir Blummenfelt.

Treneren er ikke i tvil om betydningen starten har i OL.

— Det er 50 meter på land og 50 meter i vann som kan avgjøre veldig mye. Og problemet vårt er at Kristian er dårligere enn de fleste andre på det punktet akkurat nå. Løping i sand er kritisk for ham. Så er det langgrunt i 50 meter. Da må han gjøre såkalte delfinstup for å komme seg ut. Det er han ikke god på heller, sier Tveiten.