Det er ikke bare Brann som er inne i en dramatisk sesonginnspurt. Flere av de lokale lagene har muligheten til å rykke opp – eller står i fare for å rykke ned.

Det er duket for en spennende høst i flere klubber i Hordaland. Her er status for de lokale lagene:

Reddes av høstformen?

Foruten Brann, som ligger meget godt an til å rykke opp igjen til Tippeligaen, innehar Norges nest øverste divisjon som kjent to lag fra Hordaland; Nest-Sotra og Åsane.

Er du interessert i Branns opprykkskamp? Da anbefaler vi disse sakene:

Sjekk ut våre nye opprykkssider

Av de to ligger de oransje best an. Etter en forrykende seriestart med tabelltopp etter seks seriekamper, falt Kjetil Knutsens menn som en sten på tabellen utover i sesongen. Men åsabuene ser ut til å finne formen igjen når det gjelder som mest. Laget ligger nå på en godkjent tiende plass med 30 poeng – tre poeng over nedrykksplass.

— Fortsetter vi slik, kommer vi til å være et 1. divisjonslag også neste sesong. Det kan jeg love, sa midtbanegeneral Vegard Leikvoll Moberg etter 1–1 mot serieleder Sogndal på søndag.

I de fire siste kampene venter delvis overkommelig motstand mot Follo (b), Kristiansund (h), Fredrikstad (h) og Hønefoss (b).

Slik holder Nest seg

Situasjonen ser ikke like lys ut for Nest-Sotra, selv om de kamuflasjegrønne tok tre poeng mot Hødd i helgen. Tabellsituasjonen er fortsatt dyster lesning med fire kamper igjen.

Sjekk ut våre nye opprykkssider

Sotrastrilene ligger foreløpig på en 14. plass, med lik poengsum som Levanger og Hønefoss på de to jumboplassene. Opp til sikker plass skiller det fem poeng, men klubben fra havgapet på Sotra har dårligere målforskjell enn Follo – klubben som per i dag innehar tolvteplassen som sikrer fortsatt 1. divisjonstilværelse.

Kampprogrammet til Nest-Sotra er også tøft, ettersom de møter Strømmen (h), Jerv (b), Brann (h) og Fredrikstad (b) i de gjenværende kampene. Nest-Sotra må trolig vinne minst to av oppgjørene og få et resultat i de to andre for å holde seg. Derfor kan redningen bli at Strømmen og Fredrikstad ikke har noe og spille for, samt lokalderbyet mot Brann på Ågotnes.

Fyllingsdalens fall

I 2. divisjon avdeling tre finner vi Fana, Fyllingsdalen og Odda. Fana trenes av Rune Vindheim – far til Malmö-spiller Andreas Vindheim – og ligger an til en sluttplassering rundt midten av tabellen. De to andre Hordalandslagene ligger på nedrykksplass med tre kamper igjen av årets sesong. Fyllingsdalen skulle bli Hordalands nummer to-klubb etter sammenslåingen av Løv/Ham og Fyllingen, men så langt har klubben slitt for mye sportslig til å være i nærheten av det.

Men alt håp er langt fra ute for Ólafur Örn Bjarnasons mannskap og situasjonen ser lysere ut nå enn tidligere i sommer. Kun målforskjellen skiller de lilla og Eidsvold på sikker plass. Laget møter tredje-, femte- og sjetteplassen i de siste kampene, men to hjemmekamper og oppløftende form gjør at poeng i noen av de kampene ikke kan utelukkes. Det blir uansett garantert neglebiting på Varden Amfi i høst.

Les mer om problemene i FK Fyllingsdalen her:

Odda har derimot kun syltynn teori å støtte seg til for å unngå nedrykk. Laget fra industribyen må vinne minst to av de tre gjenværende kampene, men tøff motstand og en horribel målforskjell (minus 39) gjør at Odda trolig må ta steget ned en divisjon.

Opprykksrivalene

3. divisjon avdeling syv inneholder kun Hordalandslag. I toppen kjemper Lysekloster en intens opprykkskamp mot Sotra, der kun en av dem kan rykke opp. Mellom lagene skiller det kun ett fattig poeng i Os-lagets favør – også der med tre kamper igjen av sesongen. Sotra har derimot målforskjellen på sin side, etter kun ha sluppet inn 13 mål på 23 kamper.

Lysekloster-trener Ørjan Bjelkerøy Sandal tenker imidlertid svært kortsiktig når BT spør han om opprykksduellen.

— Vi ser frem til Varegg til helgen. Neste kamp er det eneste som betyr noe. Vi har et mål om å rykke opp denne sesongen, men for å gjøre det må man vinne fotballkampene først, sier en kort og konsis Sandal.

Comeback-Hassan

Lysekloster har så langt ikke tapt en eneste kamp og har derfor opprykket i egne hender. Treneren legger likevel ikke skjul på at han sjekker resultatene til opprykksrivalen.

— Det er klart vi får med oss resultater i ettertid, men ikke noe mer om det. Vi fokuserer mest på oss selv, sier Sandal.

I samme avdeling ligger Fyllingsdalen 2, Loddefjord og Tertnes an til å rykke ned, men sistnevnte har kun to poeng opp til Vadmyra på sikker plass.

I avdeling seks i samme divisjon finner vi to tidligere Brann-helter i Hassan El Fakiri og Tommy Knarvik. Knarviks Stord cruiser mot opprykk til 2. divisjon og har en luke på to poeng til annenplassen. Etter en dårlig sesongstart så Os-trener El Fakiri seg nødt til å snøre på seg fotballstøvlene igjen. Det har bidratt til at laget nå befinner seg på trygg grunn midt på tabellen.

Duket for lokaldueller

På kvinnesiden kjemper begge Toppserielagene fra Bergen om å unngå nedrykk. Etter 18 av 22 serierunder ser Arna-Bjørnar ut til å unngå nettopp det, etter en skuffende sesong for laget som har tre tredjeplasser på de tre siste sesongene.

Sandviken innehar foreløpig kvalifiseringsplassen i kvinnenes øverste divisjon – to poeng bak Amazon Grimstad på sikker plass, men kun tre poeng foran Medkila på nedrykksplass. Det kan bli en skikkelig seriefinale mellom de to bergenslagene på Stemmemyren ettersom Arna-Bjørnar og Sandviken møtes i årets siste seriekamp. Ellers har Sandviken Klepp (b), Røa (h) og Vålerenga (b) igjen på terminlisten.

I kvinnenes 1. divisjon ligger Åsane på en oppløftende tredjeplass. Laget fra Bergen Nord har et stykke opp til direkte opprykk, men kan passere Grand Bodø om plassen som gir kvalifiseringsspill. Med fem kamper igjen av sesongen skiller det kun to poeng mellom de to lagene.

Om det skjer og Sandviken holder sin tabellposisjon i Toppserien, vil de to bergenslagene møtes i playoff om plassen i den øverste divisjonen.

De detaljerte tabellene finner du her