Barcelona's Andres Iniesta (L) celebrates his goal against Shakhtar Donetsk with teammate David Villa during the first leg of their Champions League quarter-final soccer match at Camp Nou stadium in Barcelona April 6, 2011. REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER) Foto: Scanpix

Ukrainske outsidere eller Barcelonas stjernegalleri? Det var spørsmålet foran kvartfinalen på Camp Nou onsdag kveld. Sjakhtar Donetsk har imponert mange med sin offensive fotball hittil i årets mesterliga, men i den katalanske hovedstaden ble det for tøft.

I en meget god og underholdende fotballkamp åpnet Barcelona hardt, vel vitende om at Sjakhtar er sterke på hjemmebane. Spillet bølget frem og tilbake, og til tross for at bortelaget hang svært godt med i store deler av kampen, ble det hele 5-1 til slutt.

— Jeg er veldig glad nå, for det ble en veldig tøff kamp. Sjakhtar er et hurtig lag med raske spillere. De skapte mange sjanser og mange problemer for oss, sa Barcelona-trener Josep Guardiola til Viasat.

— Det er selvsagt et godt resultat for oss. Ingen lag får det enkelt i Donetsk, men vi skal gjøre vårt beste, sa spanjolen.

– Vi jobbert hardt og fikk et godt resultat. Det var en morsom kamp å spille, men vi tror ikke at returkampen blir lett, sa Barcelona-back Dani Alves ifølge NTB.

Utgangspunktet er imidlertid svært vanskelig for Sjakhtar før returen neste uke. Et vanligvis hjemmesterkt ukrainsk lag må score minst fire mål hjemme på Donbass Arena.

– Vi slapp inn mål for lett, og vi burde scoret flere selv. Vi gjorde for mange feil i kveld, klaget Sjakhtar-spissen Douglas Costa.

Iniesta åpnet

Kun ett og et halvt minutt tok det før vi fikk kampens første mål. Barcelona spilte seg på karakteristisk vis gjennom ukrainernes forsvar og Andrés Iniesta satte ballen i mål fra kort hold.

VAKKERT: Iniesta åpner ballet på Camp Nou. (Foto: Scanpix)

Sjakhtar la seg imidlertid ikke bakpå etter scoringen. Lagets fire offensive brasilianere sto bak flere farlige muligheter i kampens første fase. Luiz Adriano løp fra forsvaret etter elleve minutter, men alene med Victor Valdés satte spissen ballen like utenfor.

MISSET: Luiz Adriano alene med hjemmelagets keeper Valdés. (Foto: Scanpix)

Alves økte

2-0 kom etter drøye halvtimen. Målscorer Iniesta med en strålende pasning til en gjennomløpende Dani Alves som lurte offsidefellen og keeper Andrej Pjatov og kunne sette ballen enkelt i mål. Ledelsen sto seg til pause, før det skulle skje mye på kort tid etter hvilen.

Først satte Gerard Piqué inn Barcelonas tredje sju minutter etter pause. Ingen plukket opp midtstopperen da innlegget fra Xavi kom fra høyre, og ballen gikk via Jaroslav Rakitskij og i mål.

Da det så ut som om resignasjonen var i ferd med å ta Sjakhtar-spillerne, kom reduseringsmålet. Darijo Srna slo inn et frispark fra høyre, og foran mål var Rakitskij på plass. 3-1 drøye halvtimen før slutt, og fornyet håp for Mircea Lucescus menn.

Kanon-Keita

Et håp som fikk seg nok et skudd for baugen kun minuttet etterpå. David Villa serverte Seydou Keita på 16 meter og midtbanespilleren dundret inn 4-1 på vakkert vis.

GLAD: Seydou Keita kan strekke armene i været. (Foto: Scanpix)

Barcelona fortsatte kjøret i siste del av kampen for å sikre seg et enda bedre utgangspunkt, men det ga også rom for farlige kontringer. Luiz Adriano sendte ballen på innsiden av stolpen og ut etter 81 minutter, og like etter hadde Lionel Messi en ball i nettet, men ble avblåst for offside.

Det ble 5-1 fem minutter før slutt. Dani Alves lurte Razvan Rat trill rundt og ga ballen til Xavi inne i boksen. Sikkert i mål fra midtbaneeleganten, og fem forskjellige målscorere gjorde sitt til at det går mot en semifinale mot erkerival Real Madrid.