OSLO 20070905:Thorstein Helstad (t.v.) og Jan Gunnar Solli på fotballandslagets trening på Bislett stadion i Oslo onsdag.Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: CORNELIUS POPPE, SCANPIX

Norge har igjen fem EM-kvalifiseringskamper og har neppe råd til store feilskjær, hverken mot Moldova (borte lørdag), Hellas (hjemme onsdag), Bosnia (borte 17/10), Tyrkia (hjemme 17/11) og Malta (borte 21/11).

Dersom Norge kvalifiserer seg for EM-spill i Sveits og Østerrike kommende juni, renner det også inn millioner av kroner som skal komme norsk fotball til gode.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har ennå ikke informert medlemsnasjonene om hvor mye hvert kvalifiserte land får. Men i Portugal-EM i 2004 fikk deltagerlandene nesten 38 millioner kroner hver før de hadde spilt en eneste kamp.

38 mill. i 2004

Generalsekretær Karen Espelund i Norges Fotballforbund er mer forsiktig i sine estimater.

— Vi har ikke budsjettert med EM-spill, og har hverken regnet ut eller fått beskjed fra UEFA om hvor mye det er snakk om. Men anslagsvis vil jeg si i overkant av 30 millioner kroner, sier Espelund til Aftenposten.

Ganske sikkert er UEFA-bonusen nærmere 40 enn 30 millioner kroner, og i tillegg kommer et visst antall millioner kroner for seier og uavgjort i selve sluttspillet neste sommer. EM-vinner Hellas tjente totalt 130 millioner kroner i 2004. NFF har heller ikke regnet på egne markedsinntekter ved et eventuelt EM-sluttspill.

— Penger får komme når det eventuelt kommer, nå har vi fokus på det sportslige og hvordan vi best skal legge til rette forholdene for å kvalifisere oss. Et eventuelt EM-sluttspill blir en ren bonus for hele organisasjonen, sier Espelund.

10 mill. til spillerne

Men et EM-sluttspill har også kostnader for NFF. 10 millioner kroner går til de spillerne som har sendt Norge til Sveits og Østerrike. Potten fordeles på samtlige spillere som er med i troppene i hver enkelt kamp - og er helt uavhengig av spilletid. NFF får også utgifter til selve deltagelsen og oppladningen.

- Hva skal inntektene brukes til?

— Det har vi ikke tatt stilling til, men det blir til varige investeringer, svarer generalsekretæren.

Hun forteller at NFF satt igjen med 10-12 millioner kroner etter EM-deltagelsen i 2000. Tre av de millionene ble brukt som startkapital til 32 kunstgressbaner i Oslo. Syv millioner kroner ble brukt som tilskudd for å få investert i undervarme og flomlys på eliteseriearenaer.

EM-hotell bestilt

Selv om det er et stykke igjen til norsk EM-spill har Norges Fotballforbund lagt inn hotellreservasjoner i Sveits og Østerrike. Men Espelund vil ikke si hvor de ligger eller hvilke typer hoteller det er snakk om.

— Alle land som har en mulighet til å komme til fotball-EM har lagt inn reservasjoner. Vi har både første-, andre- og tredjeprioriteter på hoteller. Samtidig har vi lagt inn forbehold i bestillingene hvis vi ikke kommer til EM, sier Espelund.