— Nederland kan faktisk overraske og gå hele veien til topps. Førsteoppstillingen deres er meget bra, mener Gunnar Pettersen, som var herrelandslagstrener i til sammen 13 sesonger.

Hollenderne gikk ubeseiret gjennom gruppespillet, og vant gruppa foran Sverige på bedre målforskjell. I søndagens åttedelsfinale kjørte Nederland over Serbia og vant 36-20. — Jessy og Lynn blir mer innslagsspillere, men Lynn fikk scoret tre og Jessy ett i går. Jessy spiller primært i forsvar og har gjort en god jobb, mens Lynn synes jeg er veldig "på" når sjansen kommer, forklarer Pettersen.

Topper statistikker

Til nå står Kramer bokført med to mål og Knippenborg med åtte fulltreffere i turneringen.

Nederland har spillere som hevder seg på øverste hylle i alle statistikker. Lois Abbingh har scoret 37 ganger – kun fire spillere har lagd flere mål. Cornelia Root har stått for 41 målgivende pasninger, noe som er i særklasse best.

Sakura Hauge (for Japan), Jessy Kramer (for Nederland), Lynn Knippenborg (for Nederland) og Marta Tomac (for Norge) representerer Norge i VM i Danmark. Finalen spilles søndag. Nederland og Norge er videre til kvartfinaler. Foto: Herman Folvik

Root har også 26 scoringer og er med det den spilleren med flest målpoeng. Estavana Polman har også plukket habilt med målpoeng – 51 totalt (27 mål og 24 målgivende) – noe som gjør at Nederland har tre av VMs sju største poengsamlere.Pettersen mener Nederland har hatt én svakhet tidligere – nemlig keeperspillet. Nå har blitt en av de oransjes styrker.

— De har slitt litt med målvaktene tidligere, men nå har de fått en kjempegod målvakt i Tess Wester, mener Pettersen, og får støtte av statistikken.

Med 76 redninger har hun stoppet 20 skudd mer enn svenske Johanna Bundsen og tyske Katja Kramarcyzk, keeperne med nest flest redninger. Westers redningsprosent på 45 er best i mesterskapet.

Tomac leverer

Norge, som slo Tyskland 28-22 i åttedelsfinalen, møter Montenegro eller Angola i kvartfinalen. Vipers-spilleren Tomac står med ni scoringer så langt i sin mesterskapsdebut.

— Marta har tatt veldig godt vare på de periodene hun har fått til nå. Hun spiller klokt og i den siste kampen mot Tyskland hadde hun noen fine innspill til Heidi Løke på streken, mener Pettersen.

Norge og Nederland er på hver sin side av oppsettet og kan ikke møtes før i en finale eller bronsefinale. Russland er ved siden av Norge den største favoritten til å vinne VM.

Vanskelig for Hauge

Nederland kan være en reel gullkandidat mener Vipers-trener Gunnar Pettersen. Foto: Herman Folvik

Den fjerde Vipers-spilleren i VM, målvakten Sakura Hauge (28), endte på 19. plass med Japan. Hauge har hatt vanskelige arbeidsforhold, ifølge Pettersen.— Hun har fått veldig mange nærskudd, og da er det vanskelig å være keeper. Mer eller mindre alle skuddene har kommet alene med henne, sier 60-åringen, som gleder seg til å dra nytte av Vipers-jentenes erfaringer.

-Det er en fjær i hatten for klubben. Det er matching på øverste nivå og de kommer nok tilbake i klubblaget med god selvtillit.

FAKTA: Vipers-spillere i VM

Marta Tomac

Land: Norge

Alder: 25

Posisjon: Midtback

Jessy Kramer

Land: Nederland

Alder: 25

Posisjon: Backspiller

Lynn Knippenborg

Land: Nederland

Posisjon: Bakspiller

Alder: 23

Sakura Hauge

Land: Japan

Posisjon: Keeper

Alder: 28