Etter at Michael Barrantes (31) dro til Kina, er 28 år gamle Jo Nymo Matland AaFK-stallens eldste spiller.

Der klubber som Molde, Vålerenga og Odd har spillere helt opp i 40-årsalderen, har ikke tangotrøyene en eneste spiller som er født før 1987. Ingen over 30 år er svært sjeldent i fotballklubber på toppnivå – uansett land og liga.

– Det er en svakhet med spillergruppen vår. Det er bra med unge og sultne spillere, men vi trenger også rutine. Alderssammensetningen er noe vi må jobbe med. Det er nok en del av årsaken til at vi varierer så mye i prestasjonene, mener Trond Fredriksen.

Til og med AaFKs trenerduo, Fredriksen (38) og Karl Oskar Fjørtoft (39), er yngre enn flere av eliteseriespillerne, som Frode Johnsen (41), Morten Berre (39), Kjetil Wæhler (39) og Daniel Berg Hestad (39).

– Vi trenger mer rutine, tydeliggjør Fredriksen.

AaFKs nest eldstemann, Oddbjørn Lie (27), og yngstemann, Henrik Bjørdal (18), ser imidlertid ikke på det som et problem at gjennomsnittsalderen i stallen kun er 23 år.

– Det er ingen unnskyldning i hvert fall. Jeg ser ikke på det som negativt at laget er ungt. Det er mange av de yngre som allerede har mye rutine. Og det er heller ikke de yngste som nødvendigvis er mest barnslig, sier Lie med et lurt smil, uten å ville navngi hvem han sikter til.

Ledertyper

Bjørdal er enig med Lie.

– Det går an å ha rutine og være en leder selv om man er ung. Alderen skal ikke være noen hindring. En 18-åring kan like godt stå fram som en ledertype, mener 18-åringen.

Bjørdal trekker fram Sakari Mattila, Sten Grytebust, Oddbjørn Lie og Peter Orry Larsen som ledertyper i AaFK. Fredriksen legger dessuten til Andreas Lie og Fredrik Carlsen på lista.

Likevel er AaFK-treneren tydelig på at han ønsker flere eldre ledere i stallen. Derfor kan det hende at AaFK søker mer mot eldre spillere der andre klubber jakter unge talent.

– Vi bør ha noen over 30 år i laget. Hvor mange er vanskelig å si, men vi får starte med å finne én, sier Fredriksen, som selv dro nytte av eldre lagkamerater i sin spillerkarriere.

– De rutinerte spillerne er rollemodeller og kontinuitetsbærere som bringer videre klubbens verdier og setter standarden. De bærer arven videre i klubben, skaper forståelse og drar lasset når det butter imot. Vi trenger slike typer i laget, mener AaFK-treneren.

Han gleder seg over at Fredrik Carlsen snart er tilbake i kampmodus. Trolig gjør han comeback for andrelaget i neste uke.

– Fredrik er en kvalitetssetter på trening og en ledertype. Det er flott å ha ham tilbake.

– Vil du heller hente en 30-åring enn en 20-åring i sommervinduet?

– Det er vanskelig å svare på. Det er så mange forhold som spiller inn. Om vi føler vi får mer igjen for en 19-åring enn en 30-åring, så velger vi 19-åringen. I en ideell verden får vi begge deler, sier Fredriksen og smiler.

Uenig med Fredriksen

Mens AaFK-treneren er noe skeptisk til den unge alderssammensetningen, er spillerne av en helt annen oppfatning.

– Jeg tenker at det er mest positivt. Det er mange spillere her som kommer til å utvikle seg videre, mener Oddbjørn Lie.

– Det er veldig gøy at det er så mange unge her. Mange av de jeg spilte med på juniorlaget, er på A-laget nå. Det er veldig artig, mener Bjørdal.

I tillegg til at Barrantes dro til Kina forrige uke, mistet AaFK mye rutine etter fjorårssesongen. Da forsvant både Tor Hogne Aarøy (38), Daniel Arnefjord (36) og Demar Phillips ut av dørene.

– Det merkes når slike typer forsvinner, sier Bjørdal.