Studien, som er laget på oppdrag fra Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), er ført i pennen av John Ruggie, professor i menneskerettigheter ved det prestisjetunge Harvard-universitetet i USA.

Ruggie navngir ingen nasjoner i sine konklusjoner, men studien som ble presentert torsdag vil etter alt å dømme intensivere presset på Qatar.

Landet som skal arrangere fotball-VM i 2022 har lenge blitt skarpt kritisert for sin hensynsløse behandling av utenlandske arbeidere. Særlig «kafala»-systemet, som begrenser arbeidernes bevegelsesfrihet og ofte kalles et rent slaveriopplegg, er omstridt.

Kan gjøre mer

FIFA har også møtt kritikk for sin holdning til menneskerettighetsbrudd i andre arrangørland, der iblant Russland. Russerne skal arrangere fotball-VM i 2018. — FIFA må, som enhver annen virksomhet, ha anledning til å avslutte et samarbeid dersom det påvises brudd på menneskerettighetene, sier professor Ruggie.

— Det handler om at man må skrive inn dette i avtaleverket som gjelder VM-turneringene helt fra start av, tilføyer han.

Studien han har ledet ble bestilt av FIFA i desember i fjor. Målet var å se på hvordan fotballens øverste organ forholder seg til menneskerettighetene, i forkant av at det skal pekes ut en arrangør av fotball-VM i 2026. Rapporten som nå foreligger konkluderer med at FIFA kan gjøre langt mer på dette området.

Kritisk til VM-arrangør

— FIFA har lenge vært belastet med påstander om menneskerettighetsbrudd i forbindelse med ulike arrangementer og samarbeidsavtaler, sier professor Ruggie.

— De mest framtredende av disse har vært rapportene om dødsfall blant fremmedarbeiderne i Qatar, samt landets kalafa-system som ofte danner grunnlag for at utenlandske arbeidere havner i situasjoner med tvangsarbeid.

Ruggie stiller også spørsmål ved at Papua Ny-Guinea er utpekt som arrangør av U20-VM for kvinner senere i år. Han peker på at landet er «en av verdens verste steder når det gjelder seksuell vold mot kvinner».

Professoren legger videre til at FIFA ikke har «adekvate systemer» på plass som viser at organisasjonen tar spørsmålet om menneskerettigheter på alvor.

Selv om ikke FIFA kan klandres for menneskerettighetsbruddene i ulike land, må fotballens øverste organ ta et klart standpunkt når det inngås samarbeid med de aktuelle nasjonene, mener han.

Infantino vil ta grep

Den ferske FIFA-presidenten Gianni Infantino svarer på kritikken ved å hevde at organisasjonen han leder «gjør alt den kan for å respektere menneskerettighetene». Samtidig erkjenner han at det fortsatt gjenstår en jobb å gjøre.

Infantino hevder videre at han ønsker at FIFA skal «ta en lederrolle blant internasjonale idrettsorganisasjoner» på dette området.

Amnesty International sier på sin side at FIFA-presidenten nå må gjøre ord til handling.

— Fremmedarbeiderne i Qatar kan ikke vente. De trenger beskyttelse nå, sier menneskerettighetsorganisasjonen i en uttalelse. (©NTB)