The International Football Association Board (IFAB) samlet seg i Wales torsdag, og resultat ble flere store regelendringer i fotballen de kommende årene.

Blant dem er en endring av den mye omdiskuterte trippelstraffen, regel 12, som gjør at man blir straffet med rødt kort og karantene, samtidig som motstanderen får straffespark, dersom man hindrer en åpenbar scoringsmulighet inne i sekstenmeteren.

I de nye regelbøkene vil det nå stå at man kun vil få gult kort dersom man går etter ballen og forsøker å få tak i den, men samtidig lager straffespark.

Regelendringen vil ha en to års prøveperiode globalt.

Det var TV 2 som først omtalte saken i Norge.

Fortsatt vil det dog være slik at man vil få rødt kort, dersom man med overlegg forsøker å sabotere spillet for å frata motstanderen en opplagt scoringsmulighet. Holding i trøyen, dytting, ikke å gå etter eller ha mulighet til å gå etter ballen, farefullt spill og viljehands er eksempler på slike sabotasjer.

NY PRESIDENT: Gianni Infantino ble valgt til ny FIFA-president tidligere i år. Foto: Ap

– Dersom keeper eller forsvarer går etter ballen og forsøker å ta den inne i sekstenmeteren, vil det ikke lenger bli tildelt rødt kort, bare gult. For andre hendelser med farlig spill, holding eller dytting som ikke har noe å gjøre med å nå ballen, vil det fremdeles bli gitt rødt kort og straffe. Det vil bli innført fra 1. juni til EM og Copa America Centenario, sier FIFA-president Gianni Infantino ifølgeFIFA.com.Alle regelendringene kan leses i dette dokumentet.

Mer videodømming

Flere endringer verdt å merke seg, er at det de kommende årene også vil bli benyttet langt mer videoteknologi i fotballen enn det man er vant med i dag. Et testprosjekt er nemlig satt i gang for å gjøre jobben enklere for dommerne.

I Premier League bruker man nå videoteknologi til å avgjøre hvorvidt ballen har vært over målstreken eller ikke, men i det omfattende prosjektet vil videodømmingen også bli brukt i tre andre tilfeller: røde kort, straffer eller feilidentifisering av spiller.

Det italienske fotballforbundet er blant dem som skal delta i testprosjektet. Det bekrefter de overfor Sky Sports.

– Vi må se hvilken effekt videoteknologi har på flyten i spillet, noe vi aldri kan sette i fare. For å være i stand til å ha en seriøs diskusjon, må vi teste det. Vi må se på det, og så er vi i stand til å ta en avgjørelse om det er det riktige for fotballen eller ikke, sier Infantino.

Undersøkelser og eksperimentering vil foregå i to år før testingen vil starte senest i 2017/2018-sesongen.

IFAB har også gått med på å teste ut bruk av en fjerde innbytter ved ekstraomganger, men når og i hvilken turnering er ennå ikke besluttet.