Mossack Fonseca-dokumentene Aftenposten har tilgang til avdekker hvordan den spanske toppklubben Real Sociedad i perioden 2000–2008 betalte syv utenlandske spillere langt mer enn det som ble rapportert inn til spanske myndigheter.

Dette ble gjort via selskaper og banker i Niue, De britiske jomfruøyene, Nederland, Sveits og Jersey.

Slik fungerte systemet

Betalingene skjedde på følgende måte:

  • En representant for Real Sociedad tok kontakt med advokatfirmaet Mossack Fonseca for å registrere et selskap i et skatteparadis for de utenlandske spillerne. Disse selskapene ble registrert i Niue eller på De britiske jomfruøyene.

  • Deretter åpnet spillernes selskaper en bankkonto i Sveits eller i Jersey.

  • Real Sociedad overførte betalingene til et mellomledd, det nederlandske selskapet IMFC Licensing BV.

  • Til slutt overførte det nederlandske selskapet betalingene til bankkontoene åpnet av spillernes selskaper.

Opplysningene fremkommer i interne dokumenter lekket fra det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til. Dokumentene er delt med stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og over 100 andre medieorganisasjoner. Aftenposten er eneste norske mediehus som har deltatt i arbeidet med Panama Papers.

Dokumentene viser for eksempel hvordan én spiller i 2005/2006-sesongen fikk utbetalt 60 ganger mer enn det som var satt opp som offisiell lønn overfor skattemyndighetene i Spania.

Selskapene opphørte da spillerne forlot Real Sociedad.

— Denne type praksis med å lønne utenlandske spillere ved å bruke utenlandske selskaper var og er vanlig i alle spanske fotballklubber, uttaler Real Sociedads daglige leder Iñaki Otegi via klubbens medieansvarlig.

I etterkant av at spanske medier med tilgang til Mossack Fonseca-dokumentene omtalte praksisen, kom klubben med en uttalelse.

I uttalelsen forteller klubben at lokale myndigheter etterforsket praksisen i 2009, og at klubben siden da har fulgt sine skatteforpliktelser. Klubben hevder at de har betalt inn det de skal i skatt fra den aktuelle perioden.

Kvarme ikke nevnt i dokumentene

Den tidligere svenske landslagskeeperen Mattias Asper er en av de syv utenlandske spillerne i dokumentene. Han spilte i Real Sociedad på begynnelsen av 2000-tallet.

— Jeg hadde ikke helt kontroll på hvordan det fungerte, annet at det var slik praksisen var. Jeg gjorde akkurat som alle de andre gjorde, og slik jeg forsto det på dem var det ikke noe merkelig ved det. Jeg reagerte ikke på det på det tidspunktet, kommenterer Asper overfor SVT.

Bjørn Tore Kvarme (t.h.), her i duell med Valencias Ricardo Oliveira i 2003, sier at han ikke kjenner til praksisen som dokumenteres i Mossack Fonseca-dokumentene. Kvarme er ikke selv nevnt i dokumentene. Foto: NTB scanpix

Bjørn Tore Kvarme spilte i Real Sociedad i perioden 2001-2004. Han spilte altså for klubben i den aktuelle perioden, men nordmannen er ikke blant de utenlandske spillerne som er nevnt i dokumentene.— Jeg hadde en spansk advokat og en norsk rådgiver som tok seg av kontrakten, og regner med at alt er i orden, sier Kvarme.

— Jeg har ikke hørt eller opplevd noe av det som har kommet fram i mediene, legger han til.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Rekdals tause regime, kravet om full åpenhet i norsk idrett og bli med på innsiden av Panama-avsløringene: