• Ydmyk

  • Åpen

  • Utfordrende

  • Miljøskaper

  • Tillitsfull

  • Lyttende

  • Sterk treningsfilosofi

  • Tydelig i kommunikasjonen

Dette er ønskelisten.

– Det er viljesterke utøvere. Jeg ansetter ikke noen uten at den nye treneren er godkjent av dem, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg er tillitsvalgte i laget, men Marit Bjørgen har også en sterk posisjon i form av sin lange erfaring.

Av hete kandidater som blir nevnt er alle foreløpig interne. Roar Hjelmeset, rekruttrener Sjur Ole Svarstad og juniortrener Anders Bystrøm. Herrenes sprinttrener Arild Monsen er også i diskusjonen.

Egil Kristiansen gir seg som langrennsdamenes landslagstrener. Foto: Mette Bugge

Riktignok har Hjelmeset sagt at han bare vil ha en ettårskontrakt, noe Løfshus ikke ønsker med tanke på OL om to år, men at han fortsetter i laget er svært sannsynlig. Det å holde på den røde tråden vektlegges.

Den eneste nye

– Jeg må bare ta det jeg får, ler nykommer Kari Øyre Slind, men hun har i liket med de andre mening om hvilke egenskaper en trener skal ha.

– En trener bør være passe ydmyk og åpen fra innspill fra løperne. Det skaper tillit. Dessuten må personen være god til å skape stemning og miljø i laget. Kompetanse og erfaring er viktig, sier oppdalingen, som fikk innpass i landslaget, mens Kathrine Harsem, Martine Ek Hagen og Vikhagen Gjeitnes måtte ut.

Alle skal med

Maiken Caspersen Falla mener det er viktig at en trener har en sterk treningsfilosofi, at det som blir sagt og gjort er gjennomtenkt.

– Dessuten må treneren få med seg alle jentene på laget. Egil har vært samlende og streng på at vi skulle trene sammen. Det har vært vår styrke. Treneren må dessuten ha godt humør og se alle utøverne.

Ingvild Flugstad Østberg forventer at en trener skal utfordre dem og tørre å stille kritiske spørsmål.

– Dessuten lytte til hva jeg har å si, og være både ydmyk overfor jobben og det jeg har erfart gjennom mange år. Vi må kommunisere bra.

Hun synes det er vemodig at suksesstreneren takker for seg, men tror mye kunnskap likevel blir igjen i gruppen.

– Og det må vi bygge videre på.

– Er det annerledes å trene kvinner?

–Det hender at jenter blir styrt av følelsene mer enn guttene. Vi er forskjellige. Så jeg tror at en trener må regne med flere oppgaver enn det som står i arbeidsbeskrivelsen.

Therese Johaug vil ha en trener som utfordrer henne til å bli bedre, mens Marit Bjørgen forbereder landslagets kommende trener om at det kan være mer utfordrende å trene kvinner enn menn. Foto: Mette Bugge

Johaug vet også godt hva hun ønsker for gjengen, ikke minst en person som kan utnytte all den erfaringen som gruppen besitter.– Jeg liker å bli utfordret, men der er vi jo forskjellige. Jeg tror uansett det er viktig å tenke på at den nye ikke skal fylle skoene til Egil. Vi på landslaget må være åpne og gi den personen mulighet til å bli kjent ned oss. Vi kan ikke forlange at alt skal være slik det har vært før.

–Egil har vært rå på å klare å samle laget, kommer det fra Marit Bjørgen.

Hun mener det har betydd svært mye, fordi utøverne da har løftet hverandre.

Nedturer og oppturer

Som veteran i gjengen, har hun hatt et særs godt forhold til gudbrandsdølen, fordi han var med på hennes nedturer og oppturer.

– Han har bestandig vært den gode mannen med godt humør og begge beina godt plantet på jorden, sier trønderen, som tror det er større utfordring å trene kvinner.

– Kvinner er ikke alltid like rett frem og ærlige som menn, men går og småsutrer og klager. På den annen side har styrken i laget vårt vært stor takhøyde, og at det har vært en trygghet slik at man tør å si fra.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har vært like lenge i laget som Egil Kristiansen.

– Den som skal ta over har store sko å fylle, men treneren må finne sin egen vei sammen med laget. Det jeg setter pris på er tydelig kommunikasjon. En trener skal være en som holder seg litt i bakgrunnen så lenge det går bra, men trå frem når det skjærer seg, det blir konflikt og tid for opprydning. Godt humør er viktig.