— Jeg ville vurdert det, sa Viswanathan Anand med et glis.

Inderen satt i Grenke Chess-sendingen til chess24.com, og hadde akkurat fått spørsmål om han ville vurdert å gjøre det samme trekket som Magnus Carlsen hadde gjort tidligere den dagen, løpertrekket som sjokkerte en hel sjakkverden.

I partiet mot den tyske stormesteren Arkadij Naiditsch ofret Magnus Carlsen en løper for to bønder, et valg som svært sjelden gjøres på toppnivå. Carlsen tapte til slutt partiet, men trekket var likevel et eksempel på den unge, vågale og fremadstormende sjakkgenerasjonen som nå dominerer på verdensrankingen.

Vishy Anand er et unntak. Med sine 45 år er han soleklart eldst blant verdens ti høyest ratede spillere. Likevel ser han seg ikke tilbake.

Anand er kun rundt 20 poeng under karrieretoppen ratingmessig, og han er nummer seks i verden på live-verdensrankingen før fredagens parti mot Magnus Carlsen.

Allerede på pressekonferansen etter VM-tapet for Carlsen i november gjorde Anand det klart at han ikke hadde planer om å gi seg.

Lahlum: — Anand har gjenreist selvrespekten

Hans Olav Lahlum sitter i TV 2s studio under sendingene fra den tyske storturneringen Grenke Chess. Sjakkeksperten tror Anand var mer fristet til å gi seg året før, etter det første VM-tapet for Carlsen.

Hans Olav Lahlum har blitt et symbol på norske sjakksendinger. Lahlum har vært en viktig brikke i studiosendingene til både VGTV og TV 2. Foto: NTB SCANPIX

— Han har på mange måter gjenreist selvrespekten han tapte etter den første VM-kampen. Selv om detble et nytt tapviste han fremgang i den andre VM-kampen, fordi han vant et parti og fikk til en spennende match. Anand hadde også kommet tilbake og vunnet VM-kvalifiseringen. Før den første VM-kampen hadde han vært på en nedadgående kurve lenge, og så tapt for Magnus. Da diskuterte man om han skulle gi seg. Nå er han ett år eldre, men det er egentlig ingen grunn for ham til å gi seg. Han er snarere på vei opp igjen, sier Lahlum til Aftenposten.NRKs sjakkekspert Atle Grønn tror også Anand så på VM-tapet i november som en slags opptur.

— Alle var overrasket over at han ikke ga seg etter det første VM-tapet. Etter det andre VM-tapet fikk man følelsen av at han var lettet over å skape en god match. Den var mer spennende, og han tapte med æren i behold, sier Grønn.

Tenkte sjakk i dyrehage

Dermed fortsetter Anand i sitt søken etter mer VM-heder. Inderen har allerede gjort det klart at hans store mål er å vinne kandidatturneringen i 2016, og dermed kvalifisere seg til et tredje VM-oppgjør med Magnus Carlsen.

Både Lahlum og Grønn poengterer at Anand er svært forskjellig fra politisk aktive sjakklegender som Anatolij Karpov og Garry Kasparov. Anand har gjennom hele karrieren unngått å ta politiske standpunkt, selv innen debatter om organiseringen av verdenssjakken.

Atle Grønn er professor i russisk ved UiO og en av Norges ledende sjakkeksperter. Her fra VM i Sotsji, der han var blant NRKs utsendte. Foto: NTB SCANPIX

Den 45-årige ettbarnsfaren fremstår stadig som forelsket i brikkene. I januar fortalte han om hvordan han kommer på nyvinninger i sjakk i et fascinerende intervju med Indian Express.— Jeg prøver å koble av fullstendig noen ganger, men du kan ikke stoppe det. Noen ganger våkner man klokken fire, og bare vet at Bh4 var det gode trekket i stillingen. Noen ganger kommer de beste trekkene til deg på usannsynlige steder. Vi var i Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika og så på løver da jeg fant et briljant angrep som jeg brukte i Tata Steel Chess i 2013, fortalte Anand.

— Det eneste han kan

Altså kverner Anands hjerne stadig etter nye sjakktrekk, snaue 25 år etter at han ble et fullverdig medlem av verdenseliten.

— Det er sjakkspiller han er, det er det eneste han kan, sier Atle Grønn.

Hans-Olav Lahlum tror også den økonomiske biten av sjakktilværelsen motiverer inderen.

TAKK FOR KAMPEN: Magnus Carlsen (t.h) tar Vishy Anand i hånden etter at VM-seieren i Sotsji er sikret. Foto: NTB scanpix

— Det har vært snakk om at han er ganske økonomisk bevisst. Han tjener godt på dette, og han er fortsatt i god posisjon til å tjene godt, sier Lahlum.Anand har naturligvis god råd allerede, og han vil pynte ytterligere på formuen om han lykkes i jakten på turneringsseieren i Grenke Chess. Etter de tre første partiene står Anand med tre remis, og dermed samme poengsum som Magnus Carlsen (1,5).

Både Anand og Carlsen ligger et halvt poeng bak lederduoen Arkadij Naiditsch og Fabiano Caruana med fire partier igjen. Dermed vil en eventuell taper i fredagens parti mellom rivalene ligge dårlig an.

Det er Vishy Anand som spiller med de hvite brikkene. Remis er Hans-Olav Lahlums spådom.

— Jeg tror det blir remis, men ikke en begivenhetsløs remis. Begge to vil nok veldig gjerne vinne. Jeg tipper det blir en kamp som varer noen timer, og at den kan vippe begge veier, sier Lahlum.

TV 2 Sportskanalen sender partiet mellom Anand og Carlsen fredag. Partiet starter klokken 15.00.