Puerto Rico åpnet VM med å tape 14-47 mot Romania. Puerto Ricos mest rutinerte spillere har 40 landskamper, og som ventet fikk håndballens lilleputtnasjon en umulig oppgave mot Norges meritterte håndballjenter mandag kveld. Oppgjøret i Frederikshavn endte til slutt 39-13 til Norge.

Tirsdag kveld ble det ny norsk storseier (40-19) da Kasakhstan var motstander. Deres VM-tropp har så vidt passert ti internasjonale kamper i snitt. Lilleputtnasjonene har likevel en viktig oppgave i VM, mener visepresident i EHF, Ole Jørstad.

KOM TIL KORT: Kasakhstans forsvar prøver å stoppe Camilla Herrem tirsdag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

— Håndball er en liten idrett i verdenssammenheng. Det er ekstremt viktig at det kommer nye nasjoner opp. Et ledd i dette, er at det kan bli kamper der Norge kan vinne med 25 mål, men det er veien vi må gå for å utvikle håndball til en verdensidrett, mener Jørstad.

Frykter ikke for OL-statusen

At IOC degraderte håndball til gruppe fire som OL-idrett for tre år siden, mener Jørstad er et tydelig signal om at jobben med å gjøre håndball større utenfor Europa må tas på alvor. Maks 28 idretter får delta i sommer-OL.

— Havner du i IOCs gruppe fem, er du ute som OL-idrett. Jeg frykter ikke at det vil skje, men det er en rekke kriterier som vi må forholde oss til, som tv-tall, publikumsinteresse og generell medieinteresse. Interessen i Europa er formidabel, ellers i verden er den liten, sier Jørstad.

Et virkemiddel for å øke håndballinteressen utenfor Europa, er satsingen på beach-håndball. Kun to ganger har et land utenfor Europa maktet å bli verdensmester for kvinner: regjerende verdensmester Brasil (2013) og Korea (1995).

VIL UTVIKLE SPORTEN: Visepresident i EHF, Ole Jørstad (arkivfoto). Foto: Leif Arne Holme

— Vi ser beachhåndball som en mulig utviklingsarena for håndball. Det er en rimelig sport, man trenger bare sand, oppmerking og mål, sier Jørstad og legger til:- EM i beachhåndball for 16-åringer arrangeres i Portugal neste år. Det er også starten på å kvalfisere seg til ungdoms-OL i 2018, og vi opplever rekordinteresse blant yngre lag for å delta.

Satser på strandhåndball

Tidligere landslagskaptein Marit Malm Frafjord har erfaring fra beachhåndball og kan blant annet vise til EM-sølv i 2009. Hun ser hvordan spilleformen gjør håndball tilgjengelig for flere. På sine mange håndball-reiser utenfor Europa, har hun opplevd at håndball er en idrett for spesielt interesserte. Å spille for tilnærmet tomme tribuner i Brail og Kina er ikke veldig gøy.

— Man må ha en håndballhall for å spille håndball på høyt nivå, men i starten kan man fint spille i sanda, mener hun.

— Beachhåndball er en kjempeartig måte å spille på. Det er masse liv, høy musikk og show. Og her belønnes triks som piruetter. Det er litt andre regler, men en fin måte å få inn håndball der det ikke er vanlig bane, sier Malm Frafjord.

Marit Malm Frafjord fra OL i London i 2012. Foto: NTB SCANPIX

— Hvilken verdi har det for Norge å møte så svak motstand som Puerto Rico i et VM?- For dem er det en kjempeopplevelse å møte Norge. Sportslig må vi fokusere på oss selv. Vi vet at vi møter nasjoner vi skal slå, og kan bruke anledningen til å få i gang flere spillere. Vi vinner ikke VM med å spille med sju spillere, sier hun.

Analyserer som vanlig

Hennig Krøger i Norges videoanalyseteam forteller at de forberedte seg til gårsdagens kamp på vanlig vis, selv om motstanden var svak.

— Vi filmer alle motstandere og klipper opp materialet. Ferske håndballnasjoner som Puerto Rico representerer gjerne offensive forsvar og utradisjonell håndball, sier Krøger.