TROMSØ (adressa.no): Petter Northug er på plass i NM-byen Tromsø og testet i dag løypene foran lørdagens skiathlon. Etter økta tok han seg god tid til en prat med Adresseavisen inne i smøreområdet til Strindheim.

Der langer 30-åringen ut mot de to brødrenes prestasjoner. Tomas Northug er helt ute av form etter langvarig sykdom. Han klarte ikke å ta seg videre fra prologen på NM-sprinten. Lillebror Even er derimot i godt slag og tok seg helt frem til semifinale. Det imponerer imidlertid ikke Petter Northug på noen måte.

— En annen idrett

— Tomas går ikke akkurat fort på ski om dagen. Han holder på med en helt annen idrett. Jeg mener det er dårlig av Even. Han satser på sprint og da bør han være i en finale, fastslår VM-kongen fra Falun.

Finn Hågen Krogh vant sprinten foran Sindre Bjørnestad Skar og Håvard Solås Taugbøl. Eirik Brandsdal, Emil Iversen og Pål Golberg tok de neste plassene. Even Northug ble til slutt nummer ti.

— Jeg sa det til ham etter at han gikk videre fra kvartfinalen, at han gikk dårlig på ski. I semifinalen gikk han også dårlig taktisk med tanke på at det var Brandsdal som dro, sier Northug til Adresseavisen.

Han fortsetter:

— Even må bestemme seg for om han skal studere neste år eller om skal gå på ski. Du kan ikke stå på en startstrek i en semifinale, for dette er viktig for Even, og så kollapse som han gjør her. Det er for dårlig. Det tror jeg han skjønner selv også.

  • Ingen Northug i toppen på NM-sprinten:

Brutal opplevelse

Lillebror Even innser at semifinalen ble en brutal opplevelse. Han karakteriserer dagen som «grei».

— Jeg var litt for dårlig til å henge med, men det er artig å få sjansen til å møte de beste. Da vet du hvor lista ligger. Da handler det bare om å trene for å bli like god, sier Even Northug til Adresseavisen.

Nå regner han med å få gå onsdagens verdenscupsprint i Drammen.

- Når regner du med å kunne kjempe i toppen?

— Jeg har lyst allerede neste år til kjempe om en finale, siden jeg kom til semifinalen i år og kvartfinalen i fjor.

Går ikke stafetten

Mellomste bror Tomas har det tyngre.

— Det dør fort. Det er raskt flatt batteri. Det gikk litt bedre enn i går, men følelsen var den samme i bunn og grunn.

Tomas Northug har allerede meldt fra om at han ikke går søndagens stafett for Strindheim. Dermed består laget av Even Northug, Lars Ove Aunli og Petter Northug.

  • Mer fra ski NM i Tromsø: