Lamine Diack, tidligere president i IAAF, erkjenner å ha mottatt rundt 14 millioner kroner av det russiske friidrettsforbundet for å skjule positive dopingprøver. Det kommer fram i dokumenter som den franske avisen Le Monde har kommet over.

Pengene ble ble tatt imot som støtte slik at Diack kunne vinne en poltitisk kampanje i hjemlandet, står det i dokumentene, fiølge svenske Aftonbladet.

Diack er tidligere suspendert som æresmedlem av både IOC og IAAF og er mistenkt for grov korrupsjon og for å ha skjult positive prøver. Nå virker det som mistanken blir bekreftet på det siste av de to punktene.

Russland betalte kampanjen

I dokumentene som Le Monde har fått tak i, forteller Diack at han trengte finansiering for å støtte presidentkandidat Macky Sall under presidentvalget i Senegal i 2002. Målet var å ta makten fra daværende president Abdoulaye Wade.

— Dette krevde finansiering for kampanjen, utdanning, møterom, bilder og brosjyrer i alle deler av landet. Mr. Balakhnitjev (Daværende ordfører i det russiske friidrettsforbundet og kasserer for IAAF, jour.anm.) var en del av teamet rundt Putin og da hadde de store problemer med utestengelser av russiske utøvere før VM i Moskva 2013. Vi ble enige om at Russland skulle finansiere kampanjen. Balakhnitjev organiserte det hele, sier Diack i et forhør, ifølge den franske avisen.

Benekter avtalen

For dette mottok Diack 14 millioner kroner mot at han utsatte prøver og skjulte tester for det. Le Monde har vært i kontakt med både Macky Sall, som vant valget i 2012, og russiske Balakhnitjev. Begge aviser at en slik avtale fant sted.