— Nå bør vi få 900 tilskuere per kamp resten av sesongen, sier en entusiastisk Tom-Eirik Skarpsno. Haslum-treneren gleder seg til å ta i mot Bækkelaget til åpningskamp i den nye arenaen, som har plass til 2020 tilskuere. Og åpningsarrangementet er nesten utsolgt.

De lokale rapperne Erik og Kriss skal dra i gang det hele. Kanskje med noe fra albumet Gull og Grønne skoger? I alle fall håper både Haslum og Stabæk på nye tider. Stabæks damer møter Nordstrand før Haslum-Bækkelaget. (Stabæk-NIF er en omkamp etter at sekretariatet gikk surr i tellingen i kampen i høst.)

— Dette gir oss muligheten til å lage helt andre arrangementer enn i Nadderudhallen. Kommer ikke folk for å se på oss nå, har vi ingen ting å skylde på, sier Skarpsno, som sammen med HIL-gutta har trukket i snitt 440 tilskuere på kampene denne sesongen.

Kan bygge opp klubbene

— Denne arenaen tror jeg vil få mye å si for håndballmiljøet – både bredden og eliten. Arenaen er kjempeflott, og man blir motivert bare ved tanken på å spille her. Dette gir muligheter for å bygge opp klubbene på sikt, sier Stabæk-trener Håvard Mamelund, som gir seg som det etter denne sesongen, men fortsetter som assistenttrener for Haslum.

— Det er selvfølgelig ikke optimalt at Stabæk sannsynligvis spiller i 1. divisjon neste sesong når de har fått ny hall, neb klubben har mange bra yngre spillere, så det går an å snu det. Ny hall er viktig uansett. For sponsorene er det mer fristende å bli med på noe nå enn det var i Nadderudhallen, sier Mamelund.

Nadderudhallen var for øvrig ikke godkjent av håndballforbundet for eliteseriespill. Der spilte Haslum og Stabæk på dispensasjon.

Vipers fikk kjempeløft

Flere håndballklubber har fått nye haller de senere årene. Blant dem er Vipers Kristiansand. I sesongen 2012/2013 hadde klubben i snitt 447 tilskuere i Karusshallen. Nå er sørlandsjentene Norges mest populære håndballjenter og samler 1336 tilskuere i snitt i nye Aquarama.

— Facilitetene har alt å si. Publikum vil ha komfort, og det får de her. Kampen mot Larvik tirsdag er utsolgt. Det betyr 2000 tilskuere, sier en oppglødd sportslig leder i Vipers, Peder Langfeldt.

— Nå har vi et produkt - arrangementer som folk har lyst til å gå på. Det er selvfølgelig lettere å skape i en arena som folk har lyst til å gå i fremfor en gymsal. Men vi er nødvendigvis avhengig av resultatene for å greie å holde på publikum, sier Langfeldt.

Koster 135 millioner

Knut Gulbrandsen i Haslum er mannen som får æren for at Nadderud Arena har reist seg. Han har vært pådriver og prosjektleder. Foruten to spilleflater inneholder arenaen åtte garderober, kontorlokaler til Haslum og Stabæk, et treningssenter med fysioterapi for begge klubbene, VIP-rom med 78 plasser, presserom, oppvarmingsganger med muligheter for 60-metersløp, tre kiosker og en kafeteria.

— Her skal toppidrett og breddeidrett gå hånd i hånd. Den nye Bekkestua barneskole er bygget uten gymsal, for de skal bruke hallen på dagtid. Her kommer det til å være full aktivitet fra morgen til kveld, forteller Gulbrandsen, som har fått Bærums ordfører Lisbeth hammer Krogh til å forestå den offisielle åpningen.

Et lite skår i gleden er at entrepenør MT Højgaard har dratt utbyggeren for retten. Højgaard krever 13,5 millioner i etterbetaling på grunn av merkostnader ved å bygge hallen under grunnvannsnivå. Gulbrandsen mener imidlertid at dette var beskrevet i kontrakten.

- Alle får en boost

Daglig leder i Norsk Topphåndball. Hein Barthold, er ikke i tvil om at Haslum vil få en boost på publikumssiden med den nye hallen. Virkningen blir kanskje noe mer begrenset for Stabæks damer, som ligger sist i eliteserien og kommer til å rykke ned.

— All erfaring tilsier at ny hall gir en økning i publikumsbesøket, men så gjelder det å holde på folk. Det viktigste for å greie det er innsatsen hos dem som spiller. Men denne hallen gir muligheter for gode arrangementer, og hvis man får folk som før gikk på to kamper i året til å gå på fire, så ligger det jo mye bare der. Frivilligheten får også større spredning, og ungdom er flinke til å spre på sosiale medier. Alt vi få større synlighet, sier Barthold.

Dette er publikumstallene i håndball:

Mest populære herrelag:

  • Elverum 1642

  • Bodø 1377

  • Arendal 1293

Minst populære:

  • Haslum 440

  • Halden 423

  • Stord 408

  • Bækkelaget 287

Mest populære damelag:

  • Vipers 1336

  • Byåsen 1299

  • Glassverket 978

  • Larvik 792

Minst populære:

  • Nordstrand 275

  • Stabæk 233