— Eldre er nok mer opptatt av de økonomiske konsekvensene, sier valgforsker Bernt Aardal.

Knappe tre måneder før folkeavstemningen om Oslo-OL, mener 45 prosent av de spurte at Oslo bør søke om å arrangere vinterlekene i 2022. 37 prosent stiller seg negative, mens 18 prosent ikke har gjort seg opp noen mening, ifølge en landsdekkende meningsmåling Respons har gjort for Aftenposten.

— Det er veldig oppmuntrende og hyggelig at det er et flertall i landet for at man ønsker et OL hit. Jeg tror både Lillehammer-OL og Ski-VM i Trondheim og Oslo ble opplevd som et arrangement som er felles for hele landet, sier Eli Grimsby, direktør for OL-etaten i Oslo.

Dersom man tar vekk de som ikke har noen mening, er stillingen nå 55-45 i favør av en OL-søknad.

— Om det blir et ja, skal vi reise rundt i landet og hente inspirasjon. Disse tallene bekrefter at det kan være mange rundt om i landet som er interessert i å komme med innspill, sier Grimsby.

Meningsmålingen viser at det er blant de yngste OL-ilden brenner sterkest. Hele 65 prosent mener at Oslo bør søke om OL i aldersgruppen 18-30 år. Oppslutningen rundt en OL-søknad faller kraftig jo eldre de spurte blir, og bare 34 prosent av dem over 60 mener Oslo bør søke om OL.

— En del av dem som er kritiske, har jo tatt opp hvilke konsekvenser dette vil ha blant annet for offentlige velferdstjenester. Mange eldre kan nok være mer opptatt av dette aspektet enn de yngre. Men det kan nok også slå ut at unge generelt er mer opptatt av sport, sier valgforsker Bernt Aardal.

Idrettspresident Børre Rognlien mener det er viktig å få de yngste til å stemme.

— Sammen med myndighetene vil vi jobbe for å få ungdom til å stemme. Det er et generelt samfunnsproblem at ungdom stemmer i mindre grad enn andre, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Han påpeker at OL ligger nesten ti år frem tid, og at mange ikke har opplevd et OL i Norge.

— De som er russ nå, var ikke født da vi hadde OL på Lillehammer. Vår visjon er jo at dette skal være for ungdommen. Derfor er det ungdommen som må gå og stemme, sier Rognlien.

— Spør ikke om kostnader

Spørsmålet i meningsmålingen er stilt uten å påpeke kostnadene ved et OL, i likhet med spørsmålet som skal stilles under folkeavstemningen. Aardal mener at slike opplysninger åpenbart ville påvirket svarene i negativ retning.

— Spørsmålet blir hengende litt i løse luften, fordi man ikke får tydeliggjort hvem som skal dekke kostnadene for gildet. Det er nok veldig mange som ikke har helt klart for seg hvor mye dette vil koste, sier Aardal.

Tidligere i juni ble forslaget om at hele landet skulle delta i folkeavstemningen nedstemt i Stortinget. Alle unntatt Frp mente at spørsmålet hverken stort nok til eller egnet for en nasjonal folkeavstemning.

— Det er litt spesielt at man har denne folkeavstemningen bare i Oslo kommune, fordi staten har de største økonomiske byrdene. Men Norge har en restriktiv bruk av nasjonale folkeavstemninger, og det har nok vært avgjørende for Stortinget, sier Aardal.

OL er mest pop i Oslo

Dermed er det bare Oslo-borgere som får lov til å si sin mening om OL-søknaden den 8. og 9. september. Den landsomfattende meningsmålingen viser at folk i Oslo-regionen er mer entusiastiske enn resten av befolkningen: I Oslo er nesten 6 av 10 av dem som har tatt stilling til spørsmålet, tilhengere av et Oslo-OL.

— Det er ikke så overraskende. Det er tross alt Oslo-regionen som står igjen med gevinsten av et OL, for eksempel når det gjelder idrettsanlegg, sier Aardal.

Folkeavstemningen er ikke bindene for politikerne. Aardal tror politikerne kommer til å tolke resultatet etter hvilket syn de selv har.

— Politikere som selv ønsker et OL, er nok tilbøyelig til å si at et flertall er et flertall selv om det er aldri så lite. Men det vil være en betydelig fordel for dem dersom avstemningen viser et stort flertall for OL. Det gir en annen legitimitet, ikke minst med tanke på søknaden overfor staten om økonomisk garanti, sier Aardal.

OL-ansvarlig byråd Ola Elvestuen (V) er forsiktig med å si noe om hva konsekvensene av folkeavstemningen vil bli.

— Vi ønsker så bred støtte som mulig, men akkurat hva som skal skje ved hvilket resultat, må vi komme tilbake til når resultatet foreligger, sier Elvestuen.

Fakta

Slik er OL- prosessen videre

I juni sendte Oslo kommune søknad om ubegrenset statsgaranti til OL i 2022. I september avholdes folkeavstemning i Oslo om spørsmålet.

I november må Norges olympiske komité formelt melde sin interesse for arrangementet.

Fristen for å sende inn søknad til IOC er mars 2014. Høsten 2014 avgjør Stortinget om Oslo skal få statsgaranti.

I juli 2015 offentliggjør IOC hvem som skal arrangere OL i 2022.