ULLEVAAL STADION: Etter et Fotballting preget av utenomsportslig støy utenfor salen og høy temperatur inne i salen, ble Terje Svendsen – som ventet – valgt som NFF-styrets nye president.

Trønderen reiste seg, smilte og takket, og i sin første tale som norsk fotballs øverste sjef, gjorde han det klart at hele Fotball-Norge må bidra hvis norsk fotball skal reises seg.

– Vi – og da mener jeg vi – har en jobb foran oss. Vi har hatt et godt ting, og det nye forbundsstyret har fått mange gode innspill, men styret klarer ikke dette alene. Vi som er glad i og elsker fotballen, må gjøre dette sammen, sa Terje Svendsen mens han så ut i tingsalen ved Ullevaal stadion.

"Uverdig maktkamp!"

GÅR AV: Avtroppende NFF-president Yngve Hallén under Fotballtinget. Foto: FREDRIK SALTBONES

Han overtar ansvaret for et forbund det ofte har stormet rundt. I uken før tinget har NFF blitt kritisert for økende lønninger og pengebruk, og lørdag toppet det seg da Dagbladet offentliggjorde en e-post fra Ronny Aasland, direktør for strategi og forretningsutvikling i NFF, sendt til Bjarne Berntsen (visepresident i NFF), Einar Schultz (tidligere visepresident) og Stig-Ove Sandnes (tidligere assisterende generalsekretær).– Grensen er nådd. Den er passert med god margin. Jeg skriver en felles mail til dere. Utgangspunktet er hvordan dere representerer norsk fotball. Skadene dere har påført og påfører organisasjonen. Mangel på lojalitet. Eller motsatt – illojalitet, skrev Aasland i e-posten.

Og i løpet av gårsdagen gikk både Rosenborg-styreleder Ivar Koteng og Sarpsborg 08s Cato Haug til angrep på den sittende ledelsen fra talerstolen.

–I går foregikk det en maktkamp som er oss uverdig, sa Ivar Koteng og siktet til Aaslands e-post.

Cato Haug fulgte opp:

Cato Haug, styreleder i Sarpsborg 08, kritiserte ledelsen i NFF fra talerstolen under forbundstinget. Foto: Fredrik Saltbones

–Vi har sett en utvikling der omdømmet til NFF svekkes. Det eskalerte lørdag. Vi kan ikke oppføre oss sånn, folkens. Da ødelegger vi vår egen organisasjon fullstendig, sa han.

Mer åpen ledelse

Forbundstinget ga tydelig beskjed til president Terje Svendsen og det nye NFF-styret om at man ønsker seg en mer åpen og transparent ledelse. ”Folkelighet” ble til og med vedtatt som en ny verdi i forbundets handlingsplan. Hovedpersonen selv er glad for alle tilbakemeldingene som er kommet frem i løpet av helgen.

Fra talerstolen ga han følgende beskjed til resten av Fotball-Norge:

– Jeg ønsker at jeg skal stå for spesielt tre ting som president: Åpenhet, tydelighet og forutsigbarhet.

– Jeg tror på åpenhet så langt det går an. Kjetil (Siem) har jo erkjent det selv nå. Blir man spurt om reiseregninger, så vis det frem. Har man spist en lunsj til 4000 kroner, så er det sikkert en grunn til det. Fakta vil ødelegge enhver diskusjon. Det å avmystifisere ting, er bare bra, sier Terje Svendsen til Aftenposten.

Gir seg selv 100 dager

Han erkjenner at han er glad for at e-posten fra Ronny Aasland kom ut før han overtok ansvaret, og ikke etter. Nå kan det forhåpentligvis bare gå én vei – oppover, håper han.

–For meg personlig er ikke timingen for å overta akkurat dårlig, for å si det sånn. Jeg håper ikke at jeg skal bidra til at vi skal møte noen nye omdømmeutfordringer i morgen.

Den nye fotballpresident gir seg selv 100 dager til å bli kjent med sin nye posisjon, besøke klubber og kretser og generelt lytte til hva Fotball-Norge har å si.

Derfor synes han det er vanskelig å si hvilke endringer han vil gjøre i forbundet. Én ting er han likevel klar på: Han vil sørge for at det ikke er noe kompisstemning mellom NFF-styret og administrasjonen.

– Det som er viktig er at man har tilstrekkelig avstand. Å være leder handler om å ta ut avstand når det er nødvendig og å være nær når det er nødvendig. Alt ut ifra situasjonen. Jeg tror det blir et bedre klima hvis man passer på at man ikke har personlige relasjoner til ledelsen, sier Svendsen.