Norges Fotballforbund tjener penger som aldri før, fotballen blir mer og mer populær og forbundet har det meste på stell.

Men det knurres og bites, klages og anklages.

Presset fra kretser og klubber som vil ha mer penger og fra journalister som ikke gir seg før de ser blod, er mer enn NFF ser ut til å tåle.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Ikke som ventetSå da sitter NFF-ledelsen der med alle sine millioner og vet verken ut eller inn. De svarer slik de må og ganske sikkert mener. De snakker om åpenhet og at fotballfamilien (forslag: slutt med det uttrykket før det blir parodisk) må holde sammen.

Alt er bedre enn noen gang, men får de ros for det?

Nei, fordi Fotball-Norge er opptatt av noe helt annet. Av påstander om maktmisbruk og pengesløseri, av høye lønninger og dyre lunsjer, av manglende åpenhet og haltende etikk.

Har opplevd det før

Det er dette den nye presidenten, Terje Svendsen (60), skal rydde opp i. Det bærende begrepet skal være folkelighet, slik det sømmer seg for en bevegelse som i sin opprinnelse er grunnlagt på frivillighet og idealisme.

Han har litt trening. Som formann i Rosenborg Ballklubb i klubbens kriseperiode for et tiår siden var han med på det samme som NFF har stelt i stand. Det ble brukt alt for mange penger, klubben ble herjet av ekstern kritikk og intern opprørsstemning. Underskuddet kom opp i 100 millionersklassen før Svendsen tok tak.

Tilbake til storheten

Kostnadene ble kuttet radikalt, råflotthet ble erstattet av nøkternhet og Rosenborg kom på bena igjen. Nå er RBK tilbake på toppen, både sportslig og økonomisk. Og fotballfolket slutter opp om klubben like ivrig som på 90-tallet.

Sponsorene stiller opp, et poeng i seg selv både for klubber og forbund, for ingen sponsorer vil bli assosiert med en virksomhet med dårlig rykte.

Kraftig kost i e-post

Underforbundstinget denne helgen kom kritikken mot NFF-toppene fra alle hold, både fra små og store klubber. Samtidig ble det avslørt internt NFF-rabalder da en e-post fra direktør Ronny Aasland kom ut i offentligheten. Den inneholdt en uhyre samling påstander og beskyldninger mot navngitte personer.

Det som skulle være et fotballting med applaus fra salen og en hyllest til avgående president Yngve Hallén for alt han har gjort (og la det være sagt, det er mye), ble et helgemareritt. Den påfølgende mandagen blir mørkeblå.

Tung ryddejobb

Å rydde opp i bråket etter e-posten kunne være oppgave stor nok i seg selv. Det er likevel småtteri i forhold til det store temaet, fordeling av makt og penger i norsk fotball.

Men president og administrasjonens ledelse kan i hvert fall gå ut fra at bråket også vil utløse støtte fra dem som synes at kritikken har gått over alle støvleskaft.

De er trolig mange. Likevel kan det være greit å tenke over det motsetningsfylte i at forbundet blir rikere og rikere, mens klubbene må selge sine beste spillere for å overleve økonomisk.

Nypresident Svendsen bør innføre et fast kontrollspørsmål til alle forslag som koster penger. Vil det gi flere og bedre fotballspillere?