Tertnes er – i hvert fall midlertidig – på tabelltopp, etter å ha slått medaljerival Byåsen 26–23 på egen parkett.

Blåtrøyene manglet stjernespilleren Stine Skogrand, men 17 år gamle Kjerstin Boge Solaas fikk laget til å glemme storscoreren.

— Hun kom til oss rett fra 2. divisjon og har fått en ganske sentral rolle i laget. Hun er sjefen i forsvaret vårt. Det er rett og slett imponerende, lyder referansen fra Tertnes-trener, Tore Johannessen.

— Tar ansvaret

Jenten fra Dale storspilte i fjor for 2. divisjonslaget Førde. Det var nok til at Johannessen, som også trener Solaas på juniorlandslaget, hentet backen til Bergen.

Så langt har hun vært en av lagets viktigste spillere, sammen med nevnte Skogrand og kaptein Maren Roll Lied.

— Kjerstin trer frem og tar det ansvaret når hun må. Jeg trodde vi måtte vente litt med henne i angrepsspillet, men det har vi sluppet, sier treneren.

For nærmest som vanlig var Solaas en viktig brikke i Tertnes-forsvaret. I tillegg scoret hun fem mål i håndballklassikeren.

Positivt overrasket

Sjefen var godt fornøyd med gjennomføringen mot laget som hadde like mange poeng som Tertnes før oppgjøret.

— Vi skulle ta vekk rytmen til Byåsen, og det syns jeg vi klarer. Det at vi sto høyt med forsvaret tror jeg var avgjørende, for Byåsen har mange gode skyttere vi har slitt med tidligere, sier Johannesen.

Og i hjertet av forsvaret sto 17 år gamle Solaas.

Hovedpersonen selv er overrasket hvor lett steget fra 2. divisjon til Grundigligaen har vært.

— Det var ikke ventet at det skulle gå så bra. Jeg forventet kanskje litt spilletid her og der, men ikke så mye. I dag syns jeg at jeg gjør en helt grei kamp, men jeg må tørre mer i angrep og være mer bestemt, sier hun selvkritisk.

- Landslaget er målet

Johannessen tror vi har med en fremtidig landslagsspiller å gjøre.

— Det er helt opp til henne selv. Hun har de kvalitetene som skal til for å spille på landslaget, men hun har noen år med trening igjen før hun eventuelt kan få innpass på det nivået, mener han.

Solaas legger heller ikke skjul på hvor ambisjonsnivået ligger.

— Landslaget er målet, men vi får bare se når det blir. Det får tiden vise. Jeg må bare trene hardt mot det, sier hun.

Stolpeskudd og utvisninger

Mot Byåsen presset Tertnes motstanderne høyt i forsvarsspillet, men lagene fulgte hverandre like tett i førsteomgangen som på tabellen.

Til pause var stillingen 13–11 til hjemmelaget.

Etter pause fortsatte Tertnes å stramme skruene, gjennom oppofrende forsvarsspill, effektivt angrepsspill og en god dose flaks. Trønderne hadde en rekke stolpeskudd, blant annet da Ida Alstad fikk straffe og skjøt stolpe, stolpe og så ut.

På det meste ledet de blå med seks mål, men Byåsen nektet å gi opp.

Mange utvisninger fikk tilskuerne i Haukelandshallen til å pipe på dommerne, og sørget samtidig for at trønderne igjen fikk kontakt.

Kjeftet på dommerne

Johannessen fikk blant annet en tominutters utvisning for å kjefte på dommeren, men nektet etter kampen å kritisere de to kamplederne.

— Jeg fikk en utvisning som var veldig unødvendig. Den må jeg ta på min kappe. Det eneste jeg tenkte på resten av kampen var at den ikke skulle bli avgjørende. Men dommerne gjør sin jobb og vi gjør vår. Vi forholder oss til den dømmingen som ble gjort, sier han diplomatisk.

Men Tertnes red av stormen og vant til slutt fortjent 26-23, til trampeklapp fra publikum.

Dermed leder laget serien etter seks spilte kamper, men kan passeres av Glassverket når de gjester Rælingen på søndag.