Pavel Kulizhnikov leverte en oppsiktsvekkende sterk 1000-meter etter to års dopingutestengelse.

Kulizhnikov knuste Håvard Lorentzen og de øvrige konkurrentene med tiden 1:09:23. Det ga russerens hans aller første verdenscupseier. Hele 1,57 sekunder skilte russeren og Lorentzen, som ble best av de norske med en 14. plass.

Etter konkurransen var den norske skøyteløperen Espen Aarnes Hvammen raskt ute på Twitter med følgende melding:

«Vi får se om du feiler på dopingtesten i Obihiro igjen da... #doper#schaatsen#nrksport#methylhexanamine»

FRITTALENDE: Espen Aarnes Hvammen er skeptisk til Pavel Kulizhnikovs prestasjoner i comebacket. Foto: Grigory Dukor / REUTERS

Senere fulgte Aarnes Hvammen, som selv ikke stilte til start på 1000-meteren, opp med en enda hissigere melding;«Noe grunnleggende feil med systemet når det kan "lønne" seg å være borte i 2 år for så å komme tilbake og nyte godt av tidligere dopmisbruk.»

Ønsker utestengelse

For Håvard Lorentzen, som gikk i par mot Kulizhnikov, var situasjonen ekstra spesiell.

22-åringen fra Fyllingsdalen ble nemlig snytt for gullet i junior-VM i 2011, da han ble slått av russeren. Løpet gikk på samme bane, og på samme distanse som lørdagens verdenscup.

— Jeg synes ikke noe om at han får stille til start i det hele tatt. Det er jo bevist at man har en langtidseffekt av å dope seg, så to års utestengelse fra sporten er for mildt. Spør du meg, burde han vært utestengt for livet, sa Håvard Lorentzen. Lorentzen til Bergens Tidende tidligere i uken.

Lorentzen innrømmet overfor TV 2 at det ble en veldig spesiell situasjon å gå mot russeren i lørdagens løp.

— Også akkurat på denne banen i tillegg ... Det ble veldig spesielt, og det stresset meg kanskje litt - spesielt når han gikk så jævlig fort i tillegg.

Landslagstrener Sondre Skarli så at 22-åringen ikke var helt seg selv.

— Han gikk et løp som var teknisk greit, men som manglet litt sprut. Han har veldig mye inne. Nivået viste at når han ikke får full klaff, er det ikke mye som skal til før han er på pallen.

Må bruke energien på å slå ham

Sverre Lunde Pedersen, som gikk inn til en annenplass i B-gruppen og ble slått med 16 hundredeler av kinesiske Fan Yang, mener den norske troppen nå må bruke energien på å slå Pavel Kulizhnikov.

— Det blir litt snakk når det var på samme banen de kjempet om gullet for noen år tilbake. Det blir litt spesielt. Men vi får ikke gjort noe med det, selv om han har den historien han har. Isteden får vi sørge for å slå ham. Vi er alle veldig sugne på å gjøre det bra

Lunde Pedersen synes russerne generelt ser meget sterke ut så langt i verdenscupåpningen.

— De har satset veldig tungt inn mot denne sesongen.

Lunde Pedersen, som ifølge trener Skarli, gikk sin beste 1000-meter noen sinne, er i hvert fall klar til å kline til på søndagens 1500 meter.

— Jeg har enda mer å gå på og skal starte aggressivt. Hovedfokuset blir å gå fort, samtidig som jeg må ha nok krefter nok til alle rundene, sier 22-åringen fra Fana.