Pavel Kulizhnikov (20) ble riktig nok tatt i doping og fratatt sin gullmedalje – etter å ha testet positivt på kroppsbygger-dopet methylhexamine. Så tok det åtte måneder før den rettmessige vinneren, Håvard Lorentzen, fikk gullmedaljen tilsendt i posten.

22-åringen fra Fyllingsdalen ble flyttet opp fra sølv— til gullplass når det ble klart at russeren hadde urent mel i posen.

- For mild straff

— Det er litt kjipt når sånt skjer. Jeg ble jo frarøvet følelsen av å ha vunnet og gleden av å få stå øverst på pallen. Det var jo det som var det store målet for sesongen. Så det var ikke noe artig. Og nå ser jeg at han allerede er i full sving igjen, og går styggfort. Han vant den russiske verdenscup-kvalifiseringen med 34,92 på 500 m i Moskva. Han har også gått 500-meteren på 34,90 i Kolomna. Det er årets raskeste tid på en lavlandsbane, sier Lorentzen.

- Hva synes du om det?

— Nei, det synes jeg egentlig ikke noe om i det hele tatt. Det er jo bevist at man har en langtidseffekt av å dope seg, så to års utestengelse fra sporten er for mildt. Spør du meg, burde han vært utestengt for livet, svarer Håvard Lorentzen.

Tilbake på gullbanen

Lorentzen kan ikke si at han gleder seg til å møte russeren igjen når verdenscupen åpner i japanske Obihiro neste helg. Det var da også på denne banen han var med på å feire sine største triumfer på skøytebanen – først ved å ta sølvet som etter hvert ble til gull på 1000 meter, og så ved å vinne lagtempogull sammen med Fana-kollega Sverre Lunde Pedersen.

— Det er selvsagt gode minner, men også litt blandede følelser siden det ble slik at jeg fikk den individuelle gullmedaljen i posten først åtte måneder etterpå, erkjenner han.

Japan og Korea

I vektrommet ved Fana stadion foretar Fana-løperen de siste forberedelsene før avreise til Asia og verdenscupstarten. 110 kilo ligger på vektstangen og det kjøres mange repetisjoner med dype markløft.

— Det er viktig å ha trøkk i beina. Jeg merker jo at det er lettere å sitte i dyp skøyteposisjon når jeg er sterkere i beina. Det krever styrke å stå imot det enorme trykket i svingene, forklarer han.

Verdenscupen starter i japanske Obihiro, og flytter seg videre til Sør-Koreas hovedstad Seoul uken etter.

— Jeg merker at jeg har tatt nye steg både teknisk og fysisk, så jeg gleder meg veldig. Målet må jo være å komme på pallen i verdenscupen jo før jo heller – helst før jul, sier Lorentzen.

Medaljehåp i VM

Sesongens høydepunkt kommer først i februar. Da er det VM på enkeltdistanser i Heerenveen, og for Håvard Lorentzen er det først og fremst 1000 meter som gjelder. Ambisjonen er klar:

— Selvfølgelig har jeg en drøm om å klare medalje i VM og OL. Det er det jeg trener for, erkjenner han.

I OL i Sotsji ble han bare nummer 11. Men han hadde en 4. plass fra Berlin og til sammen fem topp-10-løp i verdenscupen.

— Det er fryktelig jevnt, og det er ikke mye som skal til før jeg kan ta steget opp på pallen. Da jeg ble nummer fire i Berlin i fjor, var det 19 løpere innenfor ett og samme sekund, sier han.

Fjorårets høydepunkt var likevel da han slo Ådne Søndråls 12 år gamle norgesrekord på 1000 m, da han gikk på 1.07,95. — En deilig følelse, erkjenner han.

Halve troppen fra Bergen

Sammen med Fana-kollega Sverre Lunde Pedersen utgjør han halvparten av den norske troppen som skal til Asia. De andre to er sprinteren Espen Aarnes Hvammen og Ida Njåtun. Håvard Bøkko er fortsatt kneskadet, og må vente med sesongdebuten.

— En liten, men god tropp, mener landslagstrener Sondre Skarli.

Han har tro på Lorentzen.

— Det ville ikke overraske meg mye om han kommer på pallen. Han gikk en meget god 1000 meter i Stavanger (1.09,85) sist helg, der han satte banerekord med over et sekund, sier han.

— Avslutningen har tidligere vært hans sterke side. Men nå begynner han å få dreis på åpningen også, og da kan dette bli riktig så bra, tilføyer han.

Fakta

Håvard Homefjord Lorentzen

Født: 2/10-1992

Klubb: Fana IL

Personlige rekorder:

35,49 (500 m), 1.07,95 (1000 m), 1.44,45 (1500 m).

Meritter: Tre gull i junior-VM, på 1000 m i 2012 og i lagtempo i 2010 og 2012. Bronse på 1500 m i junior-VM i 2011 og 2012. To gull i sprint-NM; i 2012 og 2014., gull på 1000 m i NM enkeltdistanser i 2012. Har til sammen 10 NM-medaljer.