Under forutsetning av at det legges fram et bærekraftig budsjett godkjent av Det Norske Veritas, er det fritt fram for å søke om mesterskapet. Skulle Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) legge VM til Norge, blir det i så fall et av tidenes største idrettsarrangementer i Norge.

Bergen ble i november valgt som norsk kandidatby etter å ha danket ut Drammen og Stavanger i finalerunden. Nå har forbundstinget i NCF endelig besluttet at Norge skal søke om sykkel-VM.

Da Oslo arrangerte sykkel-VM i 1993 med Lance Armstrong som proff— og Jan Ullrich som amatørmester, endte det med et underskudd på 12 millioner kroner. NCF slet med gjeld i mange år.

Selv om en dyr velodrom og flere utenomsportslige programmer var hovedårsaken til den store regningen, tar sykkelforbundet alle forholdsregler mot en gjentakelse.

Prislappen for et sykkel-VM i 2016 eller 2017 er ventet å ligge på rundt 80-90 millioner kroner. NCF er avhengig av offentlig pengestøtte for å kunne arrangere VM.

Norges konkurrenter kan bli blant andre London og Paris. Også Qatar «lukter» på en mulighet i samme tidsrom.

I 2013 skal UCI avgjøre hvor 2016-mesterskapet skal avvikles. I år er det nederlandske Limburg som er VM-arrangør. Så følger italienske Firenze (2013), spanske Ponferrada (2014) og amerikanske Richmond (2015).

Thor Hushovd ble tidenes første nordiske verdensmester på fellesstarten i Australia i 2010. (©NTB)