Norges Cykleforbund vil ikke vise kortene som dannet grunnlag for at Bergen ble valgt som norsk søkerby til sykkel-VM i 2016. I forbindelse med sykkelforbundets bykonkurranse om sykkel-VM i 2016, utarbeidet Det Norske Veritas et system for å kvalitetssikre VM-søknadene. Basert på denne konklusjonen bestemte sykkelforbundet i november i fjor at Bergen skulle fronte en norsk VM-søknad. Sentralt i kvalitetssikringen som Veritas gjorde, som upartisk instans, var 12 hovedkriterier som byene skulle følge opp.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener at arbeidet som Veritas har gjort, kun har verdi for forbundet.

— Veritas har gått gjennom de 12 hovedkriteriene og kommet frem til en score for byene. Vi ønsker ingen videre debatt om hvert enkelt punkt her, men kommer til å forklare byene om prosessen og grunnlaget vårt for å vise at det er et solid arbeid som er lagt ned i denne sammenheng.

- Dårlig sportsånd

Nå vil Stavanger også ha innsyn i arbeidet gjort av Veritas, og Tor Helge Skretting, medlem i hovedkomiteen i Stavanger og representant i forbundets grenutvalg, betviler forbundets ryddighet.

Idrettsbyråd Gunnar Bakke tolker mistenkeliggjøringen fra Stavanger som dårlig sportsånd.

— Nei, kjære vene. Jeg ser på dette som tegn på at de er en dårlig taper. Jeg tar det med knusende ro, men synes kanskje de skulle holdt seg for gode til det. Forbundet har gjort et valg, og god konkurranseånd ville vært å ikke kritisere det, sier Bakke.

— De får stå for det de sier og gjør, men jeg ville ikke valgt tilsvarende surmuling.

Generalsekretær Heikki Dahle i sykkelforbundet holder fast ved at slutningen til Veritas er den samme som forbundet kom frem til, nemlig at Bergen ble ansett som den beste søkerbyen for en norsk VM-søknad i 2016. - Hvorfor ønsker dere ikke åpenhet om disse opplysningene?

— Poenget er at Veritas har laget et evalueringssystem for å kvalitetssikre prosessen, og disse opplysningene er først og fremst et vedlegg i den totale vurderingen vår, sier Dahle.

- Er dere redde for at Veritas-opplysningene ikke tåler dagens lys?

— Nei. Vår endelige avgjørelse er basert på konklusjonen fra Veritas, og den sier at Bergen var den beste kandidaten. Men vi skal ha en gjennomgang med Stavanger og de andre byene som ønsker det, der vi går gjennom søknadene og prosessen med byene, sier Dahle

Vil vite hva som var dårlig

I rene penger brukte Stavanger og samarbeidskommunene Sandnes og Sola vel 450.000 kroner på VM-søknaden, i tillegg til kommunale arbeidstimer og ressurser fra Region Stavanger.

Nettopp med penge- og ressursbruken i tankene, synes Heidi Jeanette Nygård i Region Stavanger, som sto i spissen for Stavangers søknadsarbeid, at det er merkelig at sykkelforbundet skjuler tallmaterialet.

— Jeg vil ikke fremstå som noen grinebiter. Men for oss er det helt essensielt å få vite hva som var dårlig i vår søknad for å kunne ta tak i dette og gjøre det bedre når vi søker andre arrangement til byen, sier Nygård, som understreker at hun ikke har mistenker forbundet for å fare med urent spill i denne saken.

— Nei, det har jeg ingen grunn til, men alle stiller spørsmål når ting holdes skjult, sier hun.