Jakob Ingebrigtsen (15) fortsetter å forbløffe en hel løpeverden.

Fredag var den yngste av tre løpebrødre igjen framme med kassa, og knuste sin egen uoffisielle verdensrekord for 15-åringer på Bislett. 3.42.44 lyder den nye rekorden. En så god tid at pappa Gjert kom med følgende formaning overfor NRK:

– Hvis han løper på 3.40, da må han rett hjem. Da er det slutt. Det får han ikke lov til, sa Gjert Ingebrigtsen til NRK fredag.

— Han er fortsatt i vekst og utvikling, og det vil være en enorm påkjenning for kroppen hans å løpe så fort. Kroppen til en 15-åring er ikke skrudd sammen for å løpe så fort. Det gir et voldsomt trykk på kroppen, fortsatte han.

- Ikke farlig

Jakob selv gikk rett i garderoben for å kaste opp etter løpet. Helt uoffisielt har man aldri sett en 15-åring løpe så fort, men ekspert på treningslære, Leif Inge Tjelta, sier det ikke er skadelig å løpe så fort som Ingebrigtsen gjør.

Jakob Ingebrigtsen løfter armene etter supertiden på 1500-meteren under den nasjonale delen av Bislett Games. Foto: NTB scanpix

— Jeg tror ikke det rent fysiologisk er noe farlig. Han løper i den farten på trening og. Det er verre at det blir lagt et forventingspress på ham. Men har en fornuftig gutt og har fornuftige folk rundt seg. Det er mer dere i media som tar av, sier Leif Inge Tjelta.

Han er dosent i treningslære ved Universitetet i Stavanger, og har fulgt Ingebrigtsen-brødrene tett gjennom mange år.

— Gjert Ingebrigtsen mener kroppen til en 15-åring ikke er skrudd sammen for å løpe så fort. Hva mener du om det?

— Han løper jo så fort, så hans kroppen er tydeligvis det. Men det er nok mer en sånn uttalelse der og da. Det er nok mer et uttrykk for at han ikke stresser, at Jakob ikke har noe press på seg, mener Tjelta, som mener en gjennomsnittsløper er på topp fra starten av 20-årene og fram til en fyller 30. ## EM er ikke et mål

— Det er ingen tre som vokser helt inn i himmelen, men at gutten blir en fantastisk god løper er det ikke tvil om. Han er allerede på topp nordisk nivå, sier Tjelta.

Gjert Ingebrigtsen fortalte Aftenbladet torsdag at sønnen skal være best i juli og august. EM-kravet ligger på rett over 3.40, og er dermed ikke urealistisk for 15-åringen. Men EM er ikke noe mål for Jakob Ingebrigtsen.

— Det er bedre for Jakob å løpe aldersbestemte mesterskap. Det er det han vil tjene mest på i lengden, sier treneren, som mener Jakob har mye mer å gå på.