LILLEHAMMER: Etter Therese Johaugs maktdemonstrasjon skulle de norske gutta ut og gå 30 kilometer med skibytte.

Martin Johnsrud Sundby åpnet som vanlig hardt, og det ble tidlig store luker i feltet.

Tidlig inne på klassiskdelen dannet det seg en gruppe med Sundby, Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Didrik Tønseth, Francesco de Fabiani og Aleksandr Legkov.

Knuste til på fristil

Men Johnsrud Sundby er i knallform for tiden, og malte på slik at en etter en falt av. De eneste som hang med nordmannen inn til skibytte etter 15 av 30 kilometer, var landsmennene Niklas Dyrhaug og Hans Christer Holund. Da hadde spesielt Didrik Tønseth fått kjenne tempoet til Sundby.

Det skulle dog ikke ta lang tid før Martin Johnsrud Sundby skulle følge Therese Johaugs eksempel fra tidligere på dagen. 800 meter inn på skøytedelen gikk han fra Dyrhaug og Holund, og så seg etter det aldri tilbake.

På seks kilometer med fri stil hadde Sundby fått ei luke på 39 sekunder ned til sine landsmenn. Da hadde også Petter Northug gått seg opp i feltet etter en litt treg klassisk-del, men også han langt bak Sundby med over minuttet.

— Uvirkelig

— Det er litt uvirkelig det Sundby driver med her. Han var utrolig god i Finland, men jeg hadde ikke trodd han skulle være så suveren, sa NRK-kommentator Jann Post da Sundby for alvor fikk luke.

Etter hvert som Sundby fikk større og større luke fant Petter Northug ryggen på franske Maurice Manificat, som er en av feltets sterkeste i skøyting, i håp om å komme seg opp til Dyrhaug og Holund i kampen om andreplassen.

Petter Northug måtte kjempe for å holde ryggen til Maurice Manificat Foto: NTB Scanpix

Men gutta fortsatte å tape til dagens suverene vinner. — Han blir en tøff mann å slå i verdenscupen sammenlagt denne sesongen, og vil være den største favoritten i Tour de Ski, sa NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

— Det er råskap det han driver med, sa ekspert Fredrik Aukland.

- Aldri hatt denne følelsen før

For Northug ble det for tøft å holde ryggen til franskmannen, men ingenting ble for tøft for Sundby denne lørdagen. Ingen var i nærheten, og etter et lite show i hoppende padling opp den siste bakken kunne Sundby vinke til publikum som suveren seierherre.

— Dette må være mitt beste renn noensinne. Jeg har aldri hatt denne følelsen før. I dag kunne jeg bare gå og ingenting kunne stoppe meg. Først og fremst er jeg glad for seieren, men jeg se på laget mitt. Jeg er vanvittig stolt., sier Johnsrud Sundby etter seieren.

Til NRK litt senere var han opptatt av å rose lagkameratene, som jo også leverte til godkjent:

Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund på pallen på Lillehammer. Foto: NTB Scanpix

Niklas Dyrhaug fikk noen meter på slutten og kapret andreplassen foran Hans Christer Holund. De to var 44 sekunder bak den suverene vinneren. — Det var veldig godt. Dette var den hardeste og tyngste duathlonen jeg har gått. Det var ikke antydning til rolig gåing, sier Niklas Dyrhaug til NRK etter rennet.

I tilleg kapret Sjur Røthe fjerdeplassen. På de åtte første plassene var det sju nordmenn, kun forstyrret av franske Manificat på femteplass.

— Det Martin gjorde på skøytinga i dag er kanskje noe av det råeste som er gjort i moderne langrenn, sier Dyrhaug om Johnsrud Sundbys opptreden.

Resultatliste:

1. Martin Johnsrud Sundby

2. Niklas Dyrhaug +44.0

3. Hans Christer Holund +46.9

4. Sjur Røthe +1.13.5

5. Maurice Manificat (Frankrike) +1.18.2

6. Petter Northug +1.28.5

7. Emil Iversen +1.29.2

8. Anders Gløersen +1.30.2

9. Stanislav Volzhentsev (Russland) +1.47.2

10. Alex Harvey (Canada) +1.57.1