OSLO/BILLUND (rbnett.no): Per dags dato er det 32 spillere i Moldes a-lagsstall, og til tross for at de har en av eliteseriens eldste spillere i Daniel Berg Hestad (39), er ikke snittalderen høyere enn 23,2 år. Det er klart lavest av lagene som forventes å kjempe i toppen, og av alle lagene i eliteserien er det bare Stabæk som har lavere snitt (22,8).

Strømsgodset har i øyeblikket et alderssnitt på 24,1, Odd på 24,9 og Rosenborg på 25. C Mores fotballekspert Lars Tjærnås synes det er vanskelig å fastslå en optimal snittalder på en prestasjonsgruppe.

– Mange regner et sted mellom 25 og 30 år som en «optimal prestasjonsalder» for en spiller. Etter min mening er det ingen fasit. Det er for mange faktorer som avgjør til at vi kan fastsette en ideell snittalder. Generelt bør et lag ha god balanse av både typer, ferdigheter og alder for å fungere optimalt, sier Tjærnås – og kommer med et eksempel:

– En spiller på 22 kan også være rutinert fordi han har fått sjansen tidlig, og fordi han har en moden personlighet.

Ikke et hinder

2014-sesongen var Moldes mest suksessrike noensinne med gull i både cup og serie. I tillegg til å levere varene i de hjemlige konkurransene, har klubben et sterkt fokus på å lykkes i Europa.

Stallen er forsterket med spillere som Thomas Kind Bendiksen, Ola Kamara og Fredrik Semb Berge, og i løpet av noen få uker får MFK på plass en mental trener. Forutsetningene for å prestere begynner å se solide ut, og Tjærnås tror heller ikke den unge spillerstallen vil være en hemsko i jakten på et europeisk gruppespill.

– Det tror jeg ikke. Det er mer avgjørende med internasjonal erfaring og hvilke ferdigheter og egenskaper du har enn fødselsdato. Og det er mange i denne stallen som etter hvert har fått god internasjonal erfaring gjennom landslag, sier han.

– Bør vinne

C More-eksperten har store forventninger til 2015-versjonen av Molde. Han mener bredden i Moldes spillerstall mangler sidestykke i eliteseriens historie.

– De bør vinne ligaen, og de bør ta neste steg i Europa. Jeg sier ikke at det er en selvfølge, men omgivelsenes forventninger til dagens stall legger utvilsomt lista der, sier han.

Molde-trener Tor Ole Skullerud har aldri lagt skjul på at han har lyst til å ta Molde ut i Europa, og etter den bitre exiten mot Zorya i fjorårets Europa League-kvalifisering, er nok revansjelysten ekstra stor. Skullerud tror ikke at spillerstallens snittalder på bare 23,2 vil slå negativt ut når det spisser seg til.

– Det som er interessant med den troppen vi har nå, er at til tross for at det er mange unge spillere, så er det spillere som har opplevd mye – både med Molde og med landslaget – de siste årene. Det er en bevisst strategi her i Molde å satse på unge spillere, som både har utviklings— og salgspotensial, sier han.

Alltid litt bedre

Det er en tøff oppgave å skulle følge opp fjorårets jubelsesong, og for å klare dette mener Skullerud det er viktig å ikke se seg blind på bare resultater, men hele tiden tenke på utvikling og arbeidsprosess.

– Vi trener hver dag for at alle spillerne skal bli litt bedre, og for at vi som et kollektiv skal bli bedre. Det er en sterk drivkraft i laget etter å bli bedre, og etter å få til noe i Europa. Dette gjelder ikke bare spillerne, men også oss trenerne og de andre i apparatet rundt laget, sier han.

Bedre enn i fjor

Når sesongoppkjøringen er unnagjort og alvoret begynner med hjemmekamp mot Odd 7. april, tror Lars Tjærnås Molde-laget er bedre og mer helstøpt enn de var i fjor.

– Litt fordi nykommerne er minst like sterke som de som er borte, og litt fordi de mange unge spillerne har fått enda et år med erfaring. Dessuten styrker det et lag når de har suksess og den bearbeides riktig. Der tror jeg Tor Ole og klubben er flinke, avslutter han.

Snittalder i eliteserien

  • Stabæk: 22,8 år

  • Molde:23,2 år

  • Viking: 23,2 år

  • Aalesund:23,4 år

  • Tromsø: 23,6 år

  • Strømsgodset: 24,1 år

  • Sandefjord: 24,1 år

  • Lillestrøm: 24,5 år

  • Mjøndalen: 24,6 år

  • Haugesund: 24,8 år

  • Bodø/Glimt: 24,8 år

  • Odd Grenland: 24,9 år

  • Rosenborg: 25,0 år

  • Sarpsborg 08: 25,0 år

  • Start: 25,0 år

  • Vålerenga: 26,5 år