Torgeir Katla, Haugesund-supporter.

For egen del er det fjerde gang jeg er i Oslo som trener for Sveio IL. Som spiller fikk jeg aldri oppleve fotballfesten, men dette er vel den nest beste måten å gjøre det på? Spenningen og forventningen kjenner vi alle på i forkant uansett utgangspunkt. Noen har som mål å vinne hele greia, andre vil til A-sluttspillet, mens andre igjen vil lære og ha det gøy. Det siste er spesielt viktig. Om du ikke er i fotballen fordi det er gøy, bør du finne deg noe annet å holde på med.

Hva gjør det så spesielt?

«De beste sidene ved norsk fotball og idrett generelt», skrev jeg i starten. Hvorfor det? Først og fremst så er Norway Cup en massemønstring for bredden. Det er ingen eliteturnering bare for de ambisiøse, men også for en småklubb fra Sveio eller Vinstra.

I jakten på bedre tider for norsk fotball internasjonalt må vi ikke glemme den unike posisjonen fotballen har i landet vårt. Det er her desidert flest unge får sin introduksjon til idrett og får oppleve hva samhold og samarbeid kan føre til. Den samfunnsmessige verdien av fotballbevegelsen burde vært målt. Tallet hadde vært høyt.

Jeg håper også at Norge skal returnere som et land å regne med i internasjonal fotball. Men det er minst like viktig at fotball fortsatt skal være for alle, og ikke bare for dem som kan betale satingsavgift. Jakten på en ny Martin må kort sagt ikke lukke døren for mange andre.

De frivillige

Frode Kyvåg leder sin siste Norway Cup som generalsekretær. Foto: Monica Strømdahl

Norway Cup er også et av de beste eksemplene på frivilligheten i norsk idrett. Frode Kyvåg og hans fantastiske stab i Bækkelaget Sportsklubb gjør en jobb som burde sikre dem en hel haug med priser. Uten frivillige og dugnadsånden, ingen Norway Cup. Norsk idrett er sjanseløse uten akkurat den innstillingen som Kyvåg og co. er et så godt eksempel på.

I dag synes jeg vi ser en utvikling der ikke alle ser viktigheten av akkurat et sånt arbeid. Mål nummer én for NIF og NFF framover er derfor å sikre gode kår for klubbene og de frivillige. Så får enerene og resultatene komme som en god nummer to. Faktorenes orden er ikke likegyldige i denne sammenhengen.

Vi i Sveio IL gleder oss til dagene på Ekebergssletta. Drømmen er å klå Heming, Harlingerland fra Tyskland, Bækkelaget, Utvik, Strømmen og noen til. Så får tiden vise om vi er gode nok til det. Det skal i alle fall ikke stå på innsatsen og gleden av å få delta.

Håper vi snakkes på Ekebergssletta!