Landslagssjef Åge Skinstad sier til NRK at avgjørelsen ble tatt da 28-åringen ikke følte seg helt frisk ved frokostbordet. Dermed blir det en litt tidligere juleferie enn planlagt for Northug.

Sprinten i Davos er siste verdenscuprenn før Tour de Ski starter på nyåret.

Sesongbeste lørdag

Northug imponerte lørdag da han gikk inn til andreplass på 15 kilometeren kun slått av Anders Gløersen. Mosvikingen har slitt med å få stabile resultater så langt i sesongen, men lørdagens opptur har gitt grunn til å at VM-formen er i anmarsj.

— Jeg tror at den formen (Northugs, journ. anm.) virkelig er i anmarsj, sa NRK-ekspert Morten Aa Djupvik i studio etter lørdagens løp.

Sykdom i høst

Men søndagen ble en liten nedtur da Northug ikke følte seg pigg nok til å gå sprinten i friteknikk i Davos, en distanse der han ikke hevdet seg hverken i Kuusamo eller i Lillehammer.

Tidligere denne uken avslørte Northugs trener Stig Rune Kveen hvorfor Northug har slitt tidligere denne sesongen.

— Sykdommen han fikk under høydeoppholdet i Val Senales satt i mer enn vi trodde. Han var ikke i toppslag da konkurransene startet. Det resulterte i at han måtte ha lengre tid for å restituere seg de første helgene. Nå begynner kroppen å fungere mellom verdenscuphelgene og kurven peker oppover, sa Kveen til Adresseavisen.

Så spørs det om og eventuelt hvor mye sykdomstegnene setter tilbake Northug i hans jakt på sin aller første sammenlagt-seier i Tour de Ski, som starter med prolog i Oberstdorf 3.januar. Selv har han uttalt at årets største mål er VM i Falun i februar.