TRONDHEIM (adressa.no): Snømangel og varmegrader i Mellom-Europa skaper trøbbel for arrangørene av Tour de Ski. Mest alvorlig er situasjonen i Oberstdorf, som i år står som arrangør for de to første etappene 3. og 4. januar.

Må ha kaldt vær

— Det er ingen snø i Oberstdorf i dag. I tillegg er det veldig varmt og slik skal det bli også de fem-seks neste dagene, opplyser Jürg Capol i det internasjonale skiforbundet (FIS) til adressa.no.

Den tredje etappen går i Dario Colognas hjemsted Val Müstair. Der skal forholdene være bedre.

— Der er det trolig behov for en eller to dager med kaldt vær for å kunne arrangere etappen, sier Capol.

1800 meters høyde

Etappe fire og fem går i Toblach i Italia. Der er det produsert noe snø, men fortsatt for lite. Avslutningen i Val di Fiemme kan bli flyttet på grunn av snømangel nede i dalen. Reservearenaen er oppe på Passo Lavazè på 1800 meters høyde, hvor det i dag er gode skiforhold.

Therese Johaug (t.h) vant foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.v) gratulerern en utslitt Heidi Weng med tredjeplassen forrige sesong. Foto: NTB scanpix

Heller ikke i monsterbakken er det tilstrekkelig med snø, noe som kan føre til at avslutningen i vinterens Tour de Ski kan gå som vanlig jaktstart på Lavazè-passet.Monsterbakken har skapt trøbbel for både Marit Bjørgen og Petter Northug de siste årene. Om snøkrisen fortsetter kan en flytting dermed øke de to norske stjernenes sjanse til sammenlagtseier. Ingen av de to har til nå lyktes med å vinne Tour de Ski.

Jakter reservearenaer

FIS jobber for tiden på spreng for å undersøke mulige reservearenaer.

— Mest kritisk er det i Oberstdorf. Det er der beslutningen må komme først. Det er vanskelig å si hva som kan være reservearena. Det handler ikke bare om snø, men også om hotellkapasitet, forklarer Capol til adressa.no.

Fortsatt er det over tre uker til avslutningsetappen opp monsterbakken. Dersom det verken kommer snø eller kaldt vær innen den tid, tror Capol avslutningen går som jaktstart på Passo Lavazè.

Vil ikke spekulere

Landslagstrener Trond Nystad vil ikke spekulere mye i konsekvensene snøkrisen kan få for de norske løperne.

— Vi tenker ikke noe på dette. Det kan komme én meter snø på et døgn og det er fortsatt lenge til Tour de Ski. Samtidig må de som arrangerer ha reserveplaner.

- Hvor godt informert er dere om situasjonen?

— Vi har en løpende dialog med alle som har noe å si om det. Alle vet at det er grønt stort sett overalt. Jordene er mer egnet til å dyrke poteter enn å gå på ski, sier Nystad til adressa.no.