TRONDHEIM (adressa.no): Petter Northug hadde ambisjon om å kjempe i verdenstoppen fra sesongstart. Når snart en tredel av verdenscupsesongen er unnagjort, er han bare sjette beste nordmann og ligger på sjuendeplass i sammendraget. Northug er nesten 300 poeng bak sammenlagtleder Martin Johnsrud Sundby.

Nå avslører hans trener Stig Rune Kveen det han mener er årsaken til at Northug har slitt i de første konkurransehelgene.

— Sykdommen han fikk under høydeoppholdet i Val Senales satt i mer enn vi trodde. Han var ikke i toppslag da konkurransene startet. Det resulterte i at han måtte ha lengre tid for å restituere seg de første helgene. Nå begynner kroppen å fungere mellom verdenscuphelgene og kurven peker oppover, sier Kveen til Adresseavisen.

Mistet over en uke

Det var i slutten av oktober Northug pådro seg en forkjølelse under høydeoppholdet i Val Senales i Italia. Northug-teamet har tidligere vært lite interessert i å snakke om dette. Kveen forteller nå at Northug gikk glipp av over en uke med trening.

— Det ble litt flere dager uten trening enn det vi har gitt uttrykk for tidligere. Vi ser at det resulterte i at formen ble litt dårligere.

Kveen er klar på at åpningshelga på Beitostølen ble preget av sykdommen.

Ingen maskin

— Han mistet både litt trening og form i tiden rundt 1. november. Derfor var han ikke hundre prosent i slag da konkurransene startet.

- Henger ettervirkningene av sykdommen fortsatt i?

— Nei, men han følte seg mer som en maskin før sykdommen. Det gjør han ikke nå. Vi har tro på at maskin-følelsen vil komme tilbake. Vi føler at han henger bra med, selv om det ikke går på skinner.

Bortsett fra sprinten i Kuusamo, hvor Northug gikk inn til andreplass, har han vært langt unna seierspallen i verdenscupen så langt. På lørdagens 15-kilometer i Davos var han svakest av de tre som valgte å stake. Northug gikk i mål over 40 sekunder bak Dario Cologna og nesten 25 sekunder bak Calle Halfvarsson.

- Tour de Ski avgjør

Den svenske langrennskommentatoren Tomas Pettersson, som i helga refset Northug for måten han omtalte den forestående fengselsstraffen på, mener manglende selvtillit i løypa smitter over på det som skjer utenfor, og på den måten kan forklare skistjernens opptreden i mediene.

LES OGSÅ: - Northug har mistet forståelsen for hva han kan spøke med (krever abonnement)

— Petter har full tro på seg selv. Mediene henger seg opp i hvordan det går helg for helg før jul. Når alt kommer til alt, blir det fort glemt. Hovedmålet er VM i Falun. Petter har tro på opplegget sitt og på at formen blir på topp i VM, sier Kveen, som ikke mener kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen er tapt.

— Tour de Ski er det som avgjør verdenscupen totalt. Det er ikke kjørt ennå. Hovedmålet for oss er det som skjer i Falun. Han ligger veldig godt an og det han gjør nå ligner veldig på det som har vært hans oppskrift i tidligere sesonger med suksess. Mentalt er han nok der at han ser på de konkurransene som har vært som hardøkter. Han har en intensjon om å gå styggfort senere i vinter.