Det opplyste Antidoping Norge på sittnettsted mandag. Det var før helgen at Verdens antidopingbyrå (WADA) inndro Rio-laboratoriets akkreditering, bare fem uker før OL starter i Brasil.

Forklaringen var at man hadde funnet «avvik fra den internasjonale standarden». Nå er det kommet fram flere detaljer.

– Disse laboratoriene får blant annet oversendt såkalte blindprøver fra WADA, som de er pliktet til å analysere. Analyserer de feil, kan de få akkrediteringen inndratt. Her har det vært snakk om at laboratoriet har rapportert falske positive prøver. Altså at prøver som ikke inneholder forbudte stoffer, er blitt rapportert som positive. Det er alvorlig og fører automatisk til at akkrediteringen blir suspendert, sier spesialrådgiver Rune Andersen i Antidoping Norge.

WADA vurderer nå hva som skal til for at det kostbare og helt nye Rio-laboratoriet skal få godkjennelsen tilbake før OL-åpningen. Vanligvis vil det ta seks måneder før et suspendert laboratorium er i normal drift igjen.

– Her er det snakk om et helt nytt laboratoriebygg til omtrent 50 millioner dollar (426 millioner kroner), som er etablert helt spesifikt til Rio-OL. Jeg tror IOC (Den internasjonale olympiske komité) og WADA jobber hardt og energisk for å se om de kan korrigere feilene som er gjort. Hvorvidt det finnes noen mulighet for at de får tilbake akkrediteringen før OL, antar jeg avhenger av hvor alvorlig og systemisk denne feilen er, opplyser Andersen.

Rio-OL varer mellom 5. og 21. august.

(©NTB)