Nord-Korea er nærmest hermetisk lukket for utlendinger, men nå ligger landet meget godt an til å få arrangere junior-VM i judo neste år. Det vil bli det første globale sportsarrangementet i det lukkede landet på nesten 40 år, melder channelnewsasia.com.

Arrangørnasjonen skal ha garantert at både amerikanske og sørkoreanske deltakere får innreisetillatelse til den lukkede nasjonen som styres av lederen Kim Jong-un. Kim skal være meget sportsinteressert, og judo er en prioritert idrett i Nord-Korea.

— De har bekreftet at de kommer til å gi alle deltakere visum. De har garantert skriftlig til meg at alle tiltak vil bli møtt for å ta imot utøvere fra hele verden, fra alle land, sier Marius Vizer, president i det internasjonale judoforbundet, ifølge AFP.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-uns største interesse er idrett. Her er han i forbindelse med en fotballkamp på Kim Il-sung stadion. Foto: Reuters

Vizer har vært på tre besøk i det isolerte landet, og var spesielt opptatt av utøvere fra USA, Sør-Korea og Japan, tre land som ikke akkurat er på god fot med regimet i Pyongyang.

— Ingen norske tiltak

— Vi kommer nok til å sende utøvere til Nord-Korea hvis noen kvalifiserer seg, sier president Geir Reehorst i Norges judoforbund.

President i Norges judoforbund, Geir Reehorst. Foto: judo.no

Han forteller at judoforbundet foreløpig ikke har diskutert spørsmålet i stor grad, men at man i utgangspunktet kommer til å behandle et eventuelt mesterskap i Pyongyang på samme måte som hvilket som helst annet.— Skulle det bli kontroverser i tiden fremover, så må vi jo ta saken opp i forbundsstyret, men jeg har ikke tenkt tanken på at vi alene skal gjennomføre noen boikott, sier Reehorst.

Han forteller at Nord-Korea er med i judoverdenen og at man treffer utøvere derfra i andre sammenhenger.

— Jeg håper jo at dette kan føre til at det åpner seg opp litt, at mesterskapet kan ha en positiv påvirkning, sier han.

Judopresidenten satser på at Norge skal ha utøvere å sende til den isolerte asiatiske nasjonen neste år.

— Judo er en ganske stor idrett internasjonalt, og det er et tøft, hardt nivå. Men vi har hatt utøvere i junior-VM tidligere, og det finnes aktuelle norske kandidater også nå, sier Reehorst.

Skal arrangere vektløfting-mesterskap

Kim Jong-un ønsker å arrangere internasjonale sportsstevner, og Nord-Korea ligger altså godt an til å få junior-VM i judo i 2017. En avgjørelse vil bli tatt før OL i Rio starter 5. august. Mesterskapet kommer etter all sannsynlighet til å gå i hovedstaden Pyongyang.

Nord-Korea hevder seg godt internasjonalt, og en av landets fire gullmedaljer i London-OL i 2012 kom i judo.

Nord-Korea har allerede fått tildelt junior-VM i vektløfting i 2018, selv om landets utøvere i vektløfting er utestengt fra Rio-OL på grunn av gjentatte dopingsaker.

Forrige gang et stort, globalt mesterskap gikk i Nord-Korea var i 1979. Da arrangerte nordkoreanerne VM i bordtennis.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: