Stefan Johansen og Vegard Forren tok saken i egne hender da de sikret tre norske poeng i EM-kvalifiseringskampen mot Bulgaria torsdag. Det gledet landslagssjefen.

Johansen fant en umarkert Forren på et lurt frispark, og fra god posisjon satte Molde-spilleren inn kampens eneste mål i Sofia. Etter kampen bekreftet duoen at den fikse varianten ble avtalt der og da. Det applauderer landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

— Det som gleder meg er å se at vi har en gruppe som blir eldre, har rutine og tar ansvar. Vi ønsker spillere som er selvstendige, har oppfatninger og kan løse ting underveis. Det ser vi på måten vi løste dødballsituasjonen på, sa han da han møtte pressen i Oslo dagen derpå.

— Det reflekterte det vi kan kalle dagens og framtidens fotballspillere. De er ekstremt bevisste og opptatt av å utvikle eget spill, tilføyde han.

Tøff motstander

TØFF KAMP: Om to dager venter en ny tøff utfordring for Per-Mathias Høgmo og Norge når Kroatia gjester Ullevål. Foto: NTB Scanpix

Med torsdagens seier tok Norge et langt steg mot å være sikret minst treeromspill om EM-billetten. Seier mot Kroatia vil søndag løfte mannskapet til Høgmo opp på en av de to plassene som gir direkteplass til sluttspillet i Frankrike neste sommer.Landslagssjefen holder uansett beina trygt plantet på jorda.

— Vi er der vi var før kampen sist. Vi tar den berømte kampen av gangen. Det handler det om nå også. Det gjelder å være best mulig forberedt mot Kroatia, sa han.

Høgmo vet godt hva som venter søndag.

— Kroatia er et veldig rutinert lag. Et lag som har spillere på øverste nivå hele veien. De er gode individuelt og som kollektiv, sa han fredag.

Stor entusiasme

Etter at EM-kvalifiseringsgruppene var trukket, fikk han etter eget utsagn følgende beskjed fra den kroatiske landslagssjefen Robert Kovac.

— «Du får fortsette å reise rundt for å se spillere, så kan jeg sitte hjemme. Jeg har jo laget mitt klart», smilte Høgmo.

Oppskriften til en godt resultat blir mye av det samme som mot Bulgaria.

— Forflytningsevne og bevegelse uten ball. Det handler om gjennomføringskraften vår, sa Høgmo.

Seieren mot Bulgaria har skapt ny entusiasme rundt Høgmos mannskap. Fredag formiddag var 22.000 billetter solgt til søndagens kamp på Ullevaal.

— I en kvalik er det cupfinaler hele veien, og vi visste at et godt resultat der (i Bulgaria) ville skape stor entusiasme. Vi har alle et brennende ønske om at norsk fotball skal få store opplevelser, og nå står vi foran en fin kamp med et fullsatt Ullevaal, sa landslagssjefen.

(©NTB)