Det er helt sikkert urettferdig å sammenligne VM i skiskyting 2016 med det storslagne VM i nordiske grener i samme anlegg og samme by i 2011. Vi gjør det likevel.

Et VM i skiskyting er omtrent like stort som langrennsdelen i et VM i nordiske grener. VM i Oslo i 2011 hadde 21 øvelser (12 langrennsøvelser). Skiskytterne skal i Oslo gjennomføre 11 øvelser.

Skiskyting er oppkomlingen. Den nye sporten med sin fascinerende blanding av presisjon og rå kondisjon er løpet sjeldent avgjort før siste stående skyting. Knapt nok da. En idrett som nærmest er skreddersøm for TV.

Siste skiskytter-nytt:

Langrenn er uridretten i Norge. Med aner til birkebeinere og videreføring av kongsslekt via 50 kilometer i skogen med blåbærsaft, sixpence og slips til Northugs ville påfunn.

Langrenn er tradisjon, skiskyting er underholdning. Derfor får skiskyting like gode seertall på TV som langrenn, men likevel mindre oppmerksomhet i mediene ellers. Det er øyeblikkets sport. Når det hele er avgjort er seerne ferdig.

De er som oss

Langrennsløperne er for nordmenn en forlenget arm av deres egen streben på ski. Smørebommer engasjerer et helt folk. Trenings— og teknikktips fra langrennsheltene kan de fleste av oss prøvekjøre på neste skitur.

I Norge er det derfor langrenn som drar de største tilskuermengdene, og det er langrenn som dekker de største flatene i mediene. Det hjelper selvfølgelig også at norske utøvere vinner kontinuerlig.

Stort i Europa

I resten av Europa, hvor de har en viss interesse for vintersport, er det ikke slik. I land hvor folket ikke er "født med ski på beina" har de kjøpt spenningsidretten skiskyting med hud og hår.

I Tyskland er TV-tallene for skiskyting langt høyere enn for langrenn. Noen ganger større enn både alpint og hopp.

I Russland er skiskyting den største TV-idretten om vinteren. Den er også større enn ishockey bortsett fra når det drar seg mot semifinaler i hockey-VM.

Tsjekkia er blitt lidenskapelig opptatt av skiskyting i takt med tsjekkiske utøveres suksess, og nord i Italia har Dorothea Wierer alene sørget for en aldri så liten skiskytterfeber.

Mest penger

Forskjellene mellom de to idrettene forteller noen tall rundt arrangementene. Før ski VM ble arrangert i Oslo i 2011 ble regningen for ombyggingen av Holmenkollen på rundt 2 milliarder kroner. Foran dette mesterskapet i skiskyting har regningen havnet på rundt 170–180 millioner kroner.

Driftsbudsjettet for VM i 2011 var på rundt 200 millioner kroner. Driftsbudsjettet for årets VM er på rundt 120 millioner kroner.

Tre uker før VM i Oslo for fem år siden var det solgt 180.000 billetter. Det ble solgt 270.000 billetter i løpet av de 12 dagene mesterskaper varte. Tre uker før årets VM var det solgt rundt 100.000 billetter. Det er 200.000 billetter tilgjengelig.

VM-feber på vent

Selv om det har vært mange skeptikere til at det skulle være mulig å skape en ny VM-suksess i Kollen, forteller de 100.000 solgte billettene om noe som kan bli en suksess. Vi skal huske på at det var mange skeptikere til VM i Kollen i forkant av VM i 2011. Etterpå var hyllesten unison.

Det er ikke VM-feber i landet. Ennå.

Mer jubel i Ski Tour Canada: