— For en som sitter utenfor og ser sporten kan det se grotesk og brutalt ut, men det er ikke det. Jeg kunne ønske folk skjønte at det ikke bare slåssing, men også mye teknikk, sier kickbokser, Alexander Jacobsen.

Det siste året har reglene for kampsport blitt oppmyket, og 29. august er Jacobsen trekkplasser under Norges første profesjonelle kampsportstevne; Fight Night Bergen.

— Det blir helt rått. Det er utrolig gøy at vi endelig kan vise oss frem på hjemmebane i Bergen, sier 27-åringen fra Sotra.

— Trist

Norges Idrettsforbund er ikke like begeistret, og reagerer både på at proffgallaen har alkoholservering og på oppmykingen av knockoutloven.

- Det er trist dersom det er 18-årsgrense for å se et kickboksingstevne, og det er enda tristere om det er 18-årsgrense fordi en skal kunne servere alkohol. Oppleves kickboksing virkelig bedre med alkoho l, spør kommunikasjonssjef, Per Tøien.

Gallaen arrangeres av Bergen Kickboxingklubb og Norges Kickboxingklubb, som er et særforbund i Norges Idrettsforbund (NIF). Tøien presiserer at stevnet ikke bryter med regelverket, men at de er kritiske om utøvernes sikkerhet blir ivaretatt.

— Det er ikke riktig at kampsporter ikke er skadelig. Vi støtter oss til ekspertisen som sier at knockoutloven bør bli stående. Regjeringen har endret knockoutlovens forskrift, for eksempel tatt bort påbudet om hjelm, noe vi mener er en uheldig endring, han.

Glad for regeloppmyking

Det er arrangementets promotor uenig i.

— Utøverne blir godt ivaretatt. Dommeren har en viktig jobb med å stoppe kampen om det trengs, trenerne kan kaste inn håndkleet og vi har leger på stedet. Mange politikere vet ikke hva dette går i. Det kan ta noen år, men nå får politikerne smake litt på det, sier Felipe Valdes, som også er trener i Bergen Kickboxingklubb.

Promotoren sier avgjørelsen om alkoholservering er tatt sammen med Scandic Bergen City, som arrangerer gallaen. Hotellet får også inntektene fra serveringen.

— Dette er bestemt sammen med Scandic som avholder arrangementet. Når det er proffdueller så ønsker vi å gjøre det litt mer eksklusivt. Det er slik det er i utlandet og, forklarer promotoren, som har invitert politikere og idrettsledere til gallaen.

Nordisk tittelkamp

Valdes er tilfreds med regelendringene som gjør at Bergen nå kan arrangere Norges første proffstevne i stilartene kickboksing og K1. — Før var det helt umulig å arrangere et slikt stevne, men reglene har blitt mer fleksible nå. Vi har ønsket dette i mange år og jeg kan love at det blir et sinnssykt show, sier Valdes.

Jacobsen skal kjempe om den nordiske tittelen i det som kalles K1, altså kickboksing der det er lov å bruke knær og å sparke mot motstanderens bein.

En døråpner for Brækhus

Til vanlig er han profesjonell MMA-utøver – en enda mer voldelig kampsport. I den grenen må han reise utenlands for å konkurrere.

— Det er kjedelig, men sånn er det. Jeg har reist utelands for å konkurrere siden jeg var 14, så det har blitt en rutine. Derfor er det ekstra gøy å få fighte hjemmebane, sier han.

Han håper at proffgallaen, som avholdes på Scandic Bergen City, kan være en døråpner for at for eksempel Cecilia Brækhus kan bokse på norsk jord.

— Det finnes mange idretter som har minst like mye risiko. Jeg hadde aldri turt å hoppe utfor en skibakke for eksempel. Mange i Norge er skeptiske til kampsport, men det blir mer og mer interesse nå som det blir lovlig, sier han.