Bestemt: Hilde Eriksen blir angrepet av "overgriper" Morten Holvik, og gjør som hun har lært på kurset. Foto: Tor Høvik
Liker kampsport: Joakim Valen (10) (til v.) og Noah Haugland Klepsvik (11) har allerede drevet med kampsport i mange år. Foto: Tor Høvik
Begeistret: Terhi Kauti kommer helt fra Finland for å delta på Bushido Samurai Camp på Sjøkrigsskolen. Hun holder på med "kenjutsu", japansk sverdkunst. Foto: Tor Høvik

En gjeng kvinner jogger rundt på et lite område. Plutselig sikter en mann seg inn på Hilde Eriksen, tar tak i henne. Men Hilde vet hvordan overgriperen skal håndteres. «Kom deg vekk!» skriker hun, langer ut et slag og plasserer et spark der hun vet det gjør mest vondt. Karen går i bakken, før han spretter opp igjen og velger seg ut et nytt offer.

Heldigvis er ikke situasjonen reell, men del av et selvforsvarskurs for kvinner på Bushido Samurai Camp på Sjøkrigsskolen. Mannen som forestiller overgriper, heter Morten Holvik og har på seg en tykk beskyttelsesdrakt.

Dobbel susp

— Det blir noen ballespark i løpet av en dag, så jeg har på meg dobbel susp. Jeg kjenner det når de treffer skikkelig med sparkene sine, men jeg synes jobben er helt topp. Ikke minst er det veldig meningsfylt, sier Holvik.

Kvinnen som nettopp har gitt ham juling, er helt enig.

— Det er kjekt å vite at du ikke kan gjøre noen skade. Det er ikke ofte vi kvinner får ta frem den aggressive siden i oss. På selvforsvarskurs får du lage litt lyd, og du er nødt til å ta skikkelig i når «angriperen» kommer. Skulle det skje i virkeligheten, nytter det ikke å være forsiktig, påpeker Eriksen.

Hun har mann og barn som driver med Krav maga, som denne formen for selvforsvar kalles.

— Jeg har veldig lyst å begynne selv også, jeg må bare finne tid. Det er svært god trening.

Stor aldersforskjell

Men Krav maga er ikke det eneste som foregår på Sjøkrigsskolen i helgen. Her finnes kamsporter du kjenner til, som boksing og kickboksing, samt en rekke stilarter du trolig aldri har hørt om. Men om du ikke kan forklare forskjellen på brasiliansk jiu-jitsu, kenjutsu og kobudu, er det lett å se at her har verken alder eller kjønn noe å si for om du kan være med.

— Den yngste er 4 år og den eldste 56. Vi skal tilby noe til alle. Kampsport har ingen øvre aldersgrense, og kan for eksempel fungere godt som rehabiliteringstrening, forklarer Ottar Vassenden, som leder leiren og er hovedinstruktør og innehaver av Bushido kampsportsenter.

I løpet av mange utenlandsreiser i kampsportsammenheng har han skaffet seg en rekke bekjentskaper, og helgens leir har trenere fra åtte ulike land.

— Vi betaler dem, men de kommer hit fordi de ønsker å være en del av fellesskapet, sier Vassenden.

Finsk sverdkunstner

Ved siden av ham går Joakim Valen (10) og Noah Haugland Klepsvik (11) kontrollert løs på hverandre, førstnevnte har kniv i hånden.

— Men den er ikke skarp, forsikrer han smilende.

Mens Noah og Joakim har drevet med karate «halve livet», som de sier selv, er Terhi Kauti en nokså fersk utøver. Advokaten fra Finland har lagt sin elsk på kenjutsu, japansk sverdkunst.

— Jeg startet med et grunnleggende kurs for to år siden, og har trent mye siden da. For meg er dette en god måte å klarne tankene på, slappe av og konsentrere seg om noe helt annet enn jobb. Jeg deltar på så mange slike leirer som mulig, og liker å møte andre mennesker som driver med det samme, sier den 53 år gamle kvinnen.