OSTRAVA (Aftenposten): Da Roy Johansen tok over hockeylandslaget i 2001, holdt landslaget til i B-puljen.

Fire år senere var Norge i A-puljen. Tre år senere var Norge oppe på en 14. plass på verdensrankingen. De siste årene har Norge slått seg til ro med å være den 10. beste hockeynasjonen i verden.

Langt opp til de beste

Slike vil det også være, skal vi tro spillere og ledere som er med på årets VM i Ostrava. Nok en gang har Norge fått merke at det er langt, langt opp til de beste.

Det er også langt opp til å bli rangert bare tre-fire plasser høyere. Da Norge gikk av isen sent lørdag kveld etter det flaue tapet mot Danmark, var det som det så ofte har vært. Et par gode kamper, noen hederlige tap og ut før den virkelige moroa begynner med kvartfinaler.

— Vi kommer ikke til å være i nærheten av de beste de neste ti årene, sier Jonas Holøs.

Landslagsbacken fra Sarpsborg har spilt i norsk liga, svensk liga, NHL i Nord-Amerika og russiske KHL. Han kjenner godt nivået, og han vet hva som skal til.

Mangler utvikling

Landslagssjef Roy Johansen er heller ikke optimistisk.

— Utviklingen har stått på stedet hvil. Vi hadde vel flere spillere ute i gode ligaer for syv-åtte år siden enn nå.

Selv om det er noen positive utviklingstrekk i norsk ishockey, betyr det ikke at Norge snarlig vil kunne klå de store nasjonene.

Roy Johansen, Jonas Holøs og Norges kanskje beste spiller i VM, Patrick Thoresen, er klar på at det er en rekke faktorer som ikke er til stede for at Norge skal ta videre steg oppover som hockeynasjon.

Norge mangler treningshaller og arenaer. Alle, som vil satse på ishockey, får ikke muligheten til å trene seg gode nok.

Den norske ligaen (Get-ligaen) er ikke profesjonell nok, med unntak av Stavanger Oilers.

Det trenes for lite både blant lagene i Get-ligaen og i de aldersbestemte klassene.

Spilleutviklingen er ikke god nok

Det mangler gode nok trenere til unge og lovende spillere.

Norsk ungdom er ikke villig til å ofre det som skal til for å bli god nok.

Roy Johansen er veldig opptatt av at Norge mangler en plan for spillerutvikling, selv om punktene over henger sammen.

— Den er under enhver kritikk, og skylden må både forbundet og klubbene ta på seg. Vi ser resultatet av dette nå hvor vi har for lite påfyll av spillere som kan spille på høyt nivå, sier landslagstreneren.

For få unge talenter

Det norske laget i Ostrava flommer ikke over av unge talenter. Stammen i laget er over 30 år gammel eller nærmer seg faretruende denne grensen. Noen unge talenter i begynnelsen av 20-årene har Johansen gitt plass til.

Men det er fortsatt slik at han gjerne skulle hatt flere unge talenter som banket på døren til landslaget. Mattias Nørstebø (19), Mathias Trettenes (21) og Lars Volden (22) er tre hederlige unntak i årets VM-tropp.

Johansen er en trener som også har vært svært opptatt av treningsmoral og at det blir gjort et godt grunnlagsarbeid.

— Norsk ishockeyspillere har for lite trening på is. De trener kanskje mer enn i andre lagidretter, men vi trener altfor lite sammenlignet med hvor mye det trenes i andre land, sier Johansen.

Ekstreme treningsmengder

Jonas Holøs har vært i KHL og spilt for russiske Lokomotiv Jaroslavl de siste to sesongene. Han kan støtte Johansens påstand om lite trening.

— I Russland trener spillerne mye. Ekstremt mye. Det er kanskje ikke bare morsomt å spille ishockey der, slik det er i Skandinavia. Der er hockeyen en mulighet til å få seg en jobb, komme seg videre, forteller Holøs.

Patrick Thoresen er mester i Russland denne sesongen. Han har helt klare meninger om norsk ungdom.

— Unge spillere må være mer sultne. De må ha tålmodighet og tro på det de holder på med. I dag synes jeg unge spillere er for rastløse og gir opp litt for fort.

Svak eliteserie

På mange måter ble den hjemlige sesongen i Norge en suksess. Aldri har så mange sett norsk ishockey på øverste nivå. Det har vært mer medieomtale enn på mange år, og sluttspillet mellom Storhamar og Stavanger Oilers ble en thriller. Likevel mener Roy Johansen at det er noe som mangler.

— Jeg synes ikke Get-ligaen har tatt et steg videre når vi ser bort fra Oilers. Ligaen må bli profesjonell, og pengene må flyttes fra utenlandske importspillere til unge norske spillere, sier Roy Johansen.

Akkurat på dette punktet er ikke Patrick Thoresen og landslagssjefen helt enige.

— Get-ligaen blitt en del bedre enn den var for fire-fem år siden. Nå er den jevnere. Det er mange gode importer som drar opp nivået. Det er viktig for unge norske spillere å få være med gode, utenlandske spillere. De lærer av slikt, sier Patrick Thoresen, som er delvis inhabil. Hans far Petter Thoresen er trener for årets mester, Stavanger Oilers.

En gammel gjenganger

Norge har aldri bygd ishaller i stor målestokk. Alle innenfor ishockey mener at dette er et stort problem. I alle år har ishockeyfolket klaget på manglende isflater. Både Johansen, Thoresen og Holøs mener at manglende ishaller er grunnleggende hemmende for utviklingen.

— Hver klubb må ha minst to isflater, sier Roy Johansen.

Her er det ikke vanskelig å få støtte fra spillerne.

— Da jeg vokste opp, trente vi på is tre ganger i uken. Det er ikke nok hvis du skal nå verdenstoppen, sier Jonas Holøs.

Han har nådd opp til de beste ligaene i verden tross alt.

— Det var fordi jeg var så heldig at jeg bodde i Sarpsborg hvor vi kunne trene på bandyis i helgene. I tillegg fikk jeg være med noen lag hvor det var eldre spillere, sier Holøs.

PS: Tirsdag spiller Norge mot Hviterussland. En kamp nesten helt uten betydning for Norge. Det ble klart allerede onsdag at Norge ikke kan rykke ned fra A-puljen. Og lørdag ble det klart at kvartfinalen er uoppnåelig. Det handler kun om rankingpoeng og et best mulig utgangspunkt foran en fremtidig OL-kvalifisering.